Patriarhia Română și cea a Ierusalimului s-au împăcat după aproape trei ani

Patriarhia Română și cea a Ierusalimului s-au împăcat după aproape trei ani
Publicat: 04/02/2014, 10:05
Actualizat: 19/05/2015, 22:18

Patriarhia Română și cea a Ierusalimului s-au împăcat prin semnarea unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericești depline, după aproape trei ani de când au încetat relațiile, din cauza unor neînțelegeri privind Căminul românesc pentru pelerini de la Ierihon.

O delegație a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim, cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în 2-3 februarie, cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, însoțit de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele două Patriarhii, informează Patriarhia Română, într-un comunicat de luni seară.

„În urma celor trei runde de convorbiri (București, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfășurate în spirit de frățietate și respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de către Patriarhul Ierusalimului și Patriarhul României a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericești depline”, mai arată sursa citată.

Acest Acord a fost semnat, la București, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2 februarie 2014, și la Ierusalim, de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, precizează Patriarhia.

Delegația Patriarhiei Române la Ierusalim a fost alcătuită din Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Preacucernicul Părinte Profesor Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, și Preacucernicul Părinte Michael Tița, consilier patriarhal pentru relații bisericești și interreligioase. La întâlnire a fost prezent și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al mânăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București, care a devenit noul Superior al Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte.

În numele PF Daniel, Părintele Mitropolit Nifon a reînnoit invitația adresată Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Română în octombrie 2014. „Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie această invitație. La sfârșitul întâlnirii, Patriarhul Ierusalimului a oferit o agapă festivă delegației Patriarhiei Române, ca un simbol al comuniunii restabilite”, mai informează Patriarhia Română.

Patriarhia Ierusalimului anunța, în 9 mai 2011, că a rupt relațiile cu Biserica Ortodoxă Română, din cauza Așezământul românesc de la Ierihon.

PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci că Patriarhia Ierusalimului a reproșat Patriarhiei Române nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Așezământul de la Ierihon destinat cazării pelerinilor.

El a spus că Patriarhia Română a fost surprinsă și totodată îngrijorată de decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legăturii canonice cu Patriarhia Română fără să fi avut loc o discuție despre acest lucru.

Potrivit lui PS Ciprian Câmpineanul, întreruperea legăturii Patriarhiei Ierusalimului cu patriarhul Daniel și scoaterea lui din diptice este o măsură extremă.

Totodată, PS Ciprian Câmpineanul a ținut să precizeze că decizia de caterisire a părintelui Ieronim Crețu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, este nedreaptă, întrucât el nu este în slujba Patriarhiei Ierusalimului.

„Biserica română nu va răspunde cu aceeași măsură și va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului”, a subliniat PS Ciprian Câmpineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai spus că Așezământul românesc de la Ierihom rămâne în proprietatea Patriarhiei Române. Decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului se limitează deocamdată la faptul că patriarhul Ierusalimului nu-l pomenește pe PF Daniel, asta înseamnă că s-a întrerupt comuniunea liturgică.

Așezământul românesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserică, o casă pentru pelerini și Centrul de studii biblice „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, construcția începând în 1998.

Așezământul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxă Română l-a primit prin donație, înainte de Revoluție, de la un credincios român stabilit în zonă. La acesta s-au adăugat și altele limitrofe, ajungând în prezent la o suprafață de 3.000 de metri pătrați.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Crețu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows