PATRIARHUL DANIEL: În 2018 Dumnezeu ne-a dăruit bucuria împlinirii unui ideal de 140 de ani, Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului
„Anul nou în care am intrat este un alt dar pe care-l primim de la Dumnezeu. De aceea, mai ales acum, la cumpăna dintre ani, trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului pentru viața oamenilor. Timpul a fost și rămâne o permanentă și majoră preocupare umană. Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți ai Bisericii au subliniat permanent valoarea timpului pentru creșterea spirituală a omului pe pământ și pentru a câștiga viața veșnică. (…) În Hristos, timpul oferă omului posibilitatea participării la viața veșnică. De aceea, fiecare clipă devine pentru om un moment favorabil mântuirii (cf. Ioan 7, 6; 2 Corinteni 6, 2)”, a spus Patriarhul Daniel, la slujba dintre ani.
Patriarhul a făcut referire la sfințirea Catedralei Neamului.
„Anul care tocmai s-a încheiat, 2018, a fost un an deosebit de bogat în manifestări omagiale și comemorative, fiind Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în care Dumnezeu ne-a dăruit bucuria împlinirii unui ideal de 140 de ani, și anume: Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului sau a Catedralei Naționale. În mod deosebit, am comemorat cu evlavie pe toți eroii neamului românesc care au luptat pentru înfăptuirea marelui ideal național, concretizat în Unirea din anul 1918. De fapt, Catedrala Mântuirii Neamului a fost dintru început închinată cinstirii tuturor eroilor români care s-au jertfit, de-a lungul întregii noastre istorii, pentru apărarea credinței, pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”, a mai spus Patriarhul Daniel.
„Anul 2019 a fost consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Să privim cu încredere și speranță, dar și cu responsabilitate, fiecare clipă a vieții prezente, prețuind-o ca fiind o chemare a ridicării noastre din păcate prin pocăință și ca șansă de rodire și valorificare a darurilor primite de la Dumnezeu, prin fapte bune săvârșite în timpul vieții pământești, pentru a dobândi viața veșnică din Împărăția cerurilor”.
Aproximativ 20.000 de oameni și 2000 de invitați au participat în data de 25 noiembrie 2018 la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului.
Cele șase clopote ale lăcașului de cult au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, și au o garanție de 15 ani și o durată de viață apreciată la peste 400 ani. Ele au ajuns în țară pe 19 mai 2017 și cântăresc împreună 33 de tone.
Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puțin 500 de ani și la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, în subsolul clădirii se vor găsi șase adăposturi antiatomice pentru situațiile de urgență, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.
Fundația Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puțin de 25.000 de tone de beton și în jur 15.000 de tone de armătură. Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceaușescu.