Prima pagină » Știri » Patriarhul Daniel pare că a uitat de sfințirea cu un obiect asemănător cu trafaletul: „Care trafalet? Nu știu despre ce este vorba”

Patriarhul Daniel pare că a uitat de sfințirea cu un obiect asemănător cu trafaletul: „Care trafalet? Nu știu despre ce este vorba”

Patriarhul Daniel al României pare că a uitat că a sfințit studiourile Radioului și Televiziunii TRINITAS cu un trafalet, pe care purtătorul său de cuvânt l-a numit mai apoi tijă metalică și miruitor.

Prezent marți la ședința solemnă a Senatului, în care s-au sărbătorit 150 de ani de la înființare, Patriarhul Daniel a fost luat prin surprindere de întrebările reporterilor legate de folosirea unui trafalet la sfințirea, săptămâna trecută, a noilor studiouri ale Radioului și Televiziunii TRINITAS.

„Care trafalet? Care trafalet? Nu știm noi, nu știu despre ce este vorba”, a răspuns PF Daniel la întrebarea de ce a folosit un trafalet la sfințire, transmite Prima TV. Informat că imaginile de la sfințire au fost postate pe site-ul agenției de presă a Patriarhiei, PF Daniel a afirmat că nu s-a uitat la ce a fost. „Noi am sfințit sediul și atât. Pe noi nu ne interesează trafaletul. Nu știu cine a pus pozele acolo”, a mai spus acesta.

Foto: Basilica

Slujba de sfințire a redacției TRINITAS de către Patriarhul Daniel, care a folosit un trafalet pentru a unge monitoarele și pereții încăperilor, a intrat în atenția presei. Jurnaliștii britanici de la BBC au publicat în ediția electronică de marți un material despre tehnica neobișnuită folosită capul Bisericii Ortodoxe din România.

Foto: Basilica

După apariția imaginilor în presă, reprezentanții Patriarhiei au reacționat, specificând că „la slujbele de sfințire a caselor se folosesc sfeștocul și miruitorul”, iar, „din rațiuni practice, pentru clădirile înalte miruitorul este unul extensibil, fiind confecționat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfințit, pentru a face semnul Sfintei Crucii pe zidul sau peretele clădirii”.

„Prin urmare, după ce este stropit cu agheasmă, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeștoc, peretele este însemnat cu untdelemn sfințit. La sfințirea unei biserici înalte se folosește tot miruitorul extensibil, dar îmbibat cu Sfântul și Marele Mir”, a spus Patriarhia. Potrivit acesteia, din 2008, când a fost sfințit Marele Mir, toți ierarhii ortodocși români folosesc miruitorul extensibil pentru sfințirea bisericilor sau a unor edificii bisericești.                                    

Foto: Basilica

Patriarhul României a sfințit și inaugurat, săptămâna trecută, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, noile studiouri ale Radioului și Televiziunii TRINITAS din incinta Centrului Social-cultural Iustin Patriarhul.

Foto: Basilica

În imaginile postate de agenția de presă a Patriarhiei, pare că Preafericitul Părinte Daniel a sfințit noul sediu TRINITAS folosind un trafalet.

Foto: Basilica

Mutarea celor două sedii a fost impusă de lucrările de renovare și consolidare de la Palatului Patriarhiei care se vor încheia la sfârșitul anului 2015.

Foto: Basilica

Radioul și televiziunea TRINITAS sunt parte a Centrului de Presă Basilica înființat la 27 octombrie 2007 la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Postul de radio TRINITAS a fost înființat în anul 1996, din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

 

Citește și