Patriarhul Teoctist, depus în locul de veci din Catedrala Patriarhală

Publicat: 15 02. 2012, 10:04
Actualizat: 15 02. 2012, 13:11

Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpașu, a fost depus, vineri după-amiază, în locul de veșnică odihnă din Catedrala Patriarhală, alături de alți trei predecesori ai săi.

După ce a fost scos în procesiune, sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost readus în Catedrală și coborât în groapă, în timp ce corul cânta "Hristos a înviat", așa cum s-a întâmplat și la sfârșitul slujbei de înmormântare, potrivit ritualului pentru monahi.

Mai multe fețe bisericești au luat apoi pământ și l-a aruncat cruciș deasupra trupului Prea Fericirii Sale zicând: "Al Domnului este pământul și primirea lui, lumea și toți cei ce locuiesc întrânsa". Apoi în groapă a fost vărsată cenușa din cădelniță și s-a așezat piatra de pe mormânt.

Pisania, lespedea de marmură de Rușchița care va acoperi mormântul Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, din Catedrala Patriarhală, va fi așezată la slujba de 40 de zile. Placa funerară, de doi metri lungime, 85 de centimetri lăzime și 15 centimetri grosime, va avea reprezentate sigla Patriarhiei și cea Prea Fericitului Părinte, crucea patriarhală (la picioare) și conturul din frunză de arțar, sculptat în baxorelief. Scrierea de pe pisanie va fi cea hotărâtă de către Sf. Sinod.

Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus în ultimul loc rămas liber din Catedrala Patriarhală, alături de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) și de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) și Iustin Moisescu (1977-1986). Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.

Peste trei mii de persoane au participat la funeraliile din Dealul Mitropoliei, adăugându-se altor câteva mii venite în pelerinaj, pentru a-i aduce un ultim omagiu Patriarhului Teoctist, de la depunerea sa în Catedrala Patriarhală, luni seară.(Mediafax)