Judecătorul de drepturi și libertăți a admis astfel cererea procurorilor Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, până în 6 decembrie, a Danielei Ioana Niță, a fratelui acesteia, Cristian Niță, și a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists.
Cei trei rămân astfel încarcerați la Arestul Poliției Capitalei, unde au fost duși vineri, după ce procurorii i-au reținut, în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, în care 41 de persoane au murit și alte aproximativ 170 au fost rănite.
Decizia poate fi contestată de Viorel Zaharia, Daniela și Cristian Niță la Tribunalul București.
Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.
Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens.
Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela și Cristian Niță „au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trași la răspundere penală”, susțin procurorii.
Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost arestați preventiv în 3 noiembrie, pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului din clubul Colectiv.
Potrivit PICCJ, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.
Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.
Cei doi patroni ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost interceptați de anchetatori imediat după producerea incendiului din club, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Cristian și a Danielei Niță.
Conform documentului citat, Cristian Niță a vorbit la telefon, a doua zi după producerea incendiului, cu o angajată, Andreea Sârbu, care l-a îndrumat pas cu pas cu privire la ce documente să șteargă din calculatoarele firmei, proprii sau ale angajaților, pentru a acoperi neregulile produse de firmă și pentru a se feri de răspunderea penală ce urma să apară după tragicul eveniment.
Andreea Sârbu le-a mai spus anchetatorilor că a existat doar o înțelegere verbală, pe 29 octombrie, pentru livrarea artificiilor la clubul Colectiv, urmând ca un contract să fie semnat pe 31 octombrie.
„De la Niță Daniela Ioana am aflat că a fost doar o înțelegere verbală, contractul urmând să fie semnat pe data de 31.10.2015, chiar dacă evenimentul a avut loc în data de 30.10.2015. Efectiv, nu a fost contract semnat între firma noastră și Digidream (formația Goodbye to Gravity- n.r.). Contractul a fost redactat sâmbătă, pe 31.10.2015. Eu am redactat contractul și mi-a fost dictat de Niță Daniela Ioana. Practic, dacă cineva ar fi verificat calculatorul, ar fi văzut la ce dată a fost redactat contractul”, a declarat Andreea Sârbu, în fața anchetatorilor.
O altă angajată a firmei, Adriana Moise, le-a spus anchetatorilor că firma „practic nu avea evidență contabilă” și că s-a panicat după ce a văzut efectele incendiului din Colectiv, acesta fiind motivul pentru care s-a recurs la ștergerea unor documente.
Adriana Moise a arătat că artificiile folosite la clubul Colectiv erau din Bulgaria. „Știu că artificiile care au fost folosite la evenimentul din data de 30.10.2015 erau de categoria T1. Artificiile erau de proveniență din Bulgaria. Nu am văzut niciodată artificiile, eu cunosc mai mult caracteristicile din documente sau din discuțiile cu colegii mei de la firmă (…) Înainte de evenimentul din data de 30.10.2015, la sediul firmei a avut loc o discuție la care au participat Moise Marian, Niță Daniela Ioana. Nu știu ce s-a discutat. Știu că s-a stabilit să se monteze artificiile și să se monteze jeturile de CO2”, a mai spus Moise, la audieri.
Procurorii au făcut, vineri, percheziții la sediul Golden Ideas Fireworks Artists din București, la un punct de lucru/depozit din comuna Bucșani, județul Giurgiu, la locuințele celor doi patroni ai firmei, Daniela Ioana Niță și Cristian Mihai Niță, și la locuințele lui Florin Alexandru Beșcu, Adriana Moise și Andreea Sîrbu, din București.
Florin Alexandru Beșcu a arătat, în declarația de martor dată în fața procurorilor după deschiderea dosarului, că în 29 octombrie, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niță, le-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv și că societatea a fost solicitată pentru a instala jeturi de CO2 și artificii de mici dimensiuni pentru interior.
„Niță Dana ne-a lăsat opțiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu și Moise Marian am stabilit să mergem. Artificiile au fost acționate prin intermediul unui pupitru de către Marian, care în timpul concertului a stat în partea stângă din față a scenei. Arăt că pupitrul de acționare al artificiilor era o cutie în formă dreptunghiulară de aproximativ 30 cm lungime și 20 de cm lățime, de culoare neagră, iar panoul de comandă al pupitrului era prevăzut cu mai multe butoane”, potrivit declarației lui Beșcu.
Acesta a mai spus că în jurul orei 22.00, când clubul era plin, a început concertul, iar în momentul în care se cânta prima piesă, Marian Moise a declanșat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde.
„În tot acest timp, eu mă aflam lângă Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute după prima declanșare a artificiilor, după care am ieșit afară din club, pentru că îmi era cald și nu îmi plăcea muzica. Aproximez că am stat afară 15 minute, iar la un moment dat am observat că din club au început să iasă haotic clienții, care au rupt ușa pentru realizarea defluirii, m-am dus lângă ușa de la intrare în club să văd ce se întâmplă crezând că este vorba despre un conflict, iar din interiorul clubului a început să iasă fum în cantitate mare. Văzând fumul am luat-o la fugă încercând să mă îndepărtez de club împreună cu ceilalți clienți care au reușit să iasă. Am reușit să parcurg aproximativ 10 metri, m-am uitat înapoi, moment în care din club a ieșit o flacără de mari dimensiuni, concomitent auzindu-se o bubuitură”, a mai arătat Beșcu.
Acesta a mai spus în fața anchetatorilor că în dreptul ușii de la intrare în club erau mai mulți oameni, întinși unul peste altul, care prezentau arsuri.
„Împreună cu alți indivizi pe care nu îi cunoșteam am început să îi scoatem din acea grămadă, unii dintre aceștia chiar dacă erau răniți au reușit să se deplaseze, iar pe ceilalți i-am așezat pe o bordură. În timp ce încercam să îi salvăm pe răniți, din gramada de oameni din dreptul ușii de acces în club am auzit o persoană strigând la mine : «Florin! Florin!», am văzut că este Marian Moise care era blocat în mijlocul acelei grămezi. Am strigat la celelalte persoane care încercau să ajute să tragem oamenii din vârful grămezii, am reușit să îl scot și pe Marian Moise, l-am pus pe o bordură lângă club, iar acesta mi-a spus să îl las și să mă duc să încerc să îi salvez și pe alții”, potrivit declarației lui Beșcu.
După incendiul din clubul Colectiv, Marian Moise (30 de ani) a fost internat în stare gravă la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, ulterior acesta fiind stabilizat.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, Daniela Ioana Niță, în vârstă de 38 de ani, este acționarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acțiuni, în timp ce Cristian Mihai Niță, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acțiuni.