Patronii Puls, doctori la Fundeni. Ce profit au făcut cu firma cercetată după moartea lui Ekeng
Ambulanța privată Puls, aflată în mijlocul scandalului privind moartea dinamovistului Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, le-a adus celor doi patroni – soț și soție – profituri de peste 210.000 de euro în ultimii cinci ani. Serviciul se prezintă drept cel mai vechi furnizor de ambulanță privată din România. În paralel, cel doi fondatori – Laurențiu și Adina Luca – lucrează și în cadrul Institutului Clinic Fundeni, ambii fiind medici primari specializați în medicină internă. Adina Luca este și asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Medicul Laurențiu Luca și soția sa, Adina, au înființat societatea Puls Medica SRL în 1994, iar serviciul de ambulanță privată care a intervenit și în cazul fotbalistului dinamovist susține, pe pagina sa oficială de internet, că este cel mai vechi furnizor de astfel de sevicii din România.
Ulterior, de-a lungul anilor, cei doi soți au înființat alte nouă firme în diverse domenii, de la cel medical până la consultanță în afaceri sau servicii de curățenie.
Cele 10 firme au avut o cifră cumulată de afaceri de peste 35,8 milioane de lei (8,1 milioane de euro) în ultimii cinci ani, cu un profit net de peste 850.000 de lei (aproape 200.000 de euro). Asta în contextul în care 7 dintre 10 firme ale cuplului au avut, pe toată perioada analizată, 1-2 angajați.
Puls Medica SRL, operatorul de ambulanță privată, este firma care le-a adus cei mai mulți bani. Din cifra totală de afaceri de 8,1 milioane de euro, peste 7,6 milioane au fost înregistrate de această societate. Plus Medica SRL este și cea mai profitabilă firmă a soților Luca. În ultimii cinci ani, aceasta a înregistrat un profit net de peste 210.000 de euro, compensând astfel pierderile încasate de altă firmă din grup.
Puls Medica SRL este și singura firmă din grupul celor doi doctori care a avut contracte cu statul. Firma a încasat, în intervalul decembrie 2013 – iulie 2015 aproape 734.000 de lei (peste 166.000 de euro) din cinci contracte cu statul. Toate au fost atribuite de Institutul de Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. C. Paulescu” din Capitală prin negociere directă, fără licitație. Apoi, Plus Medica SRL a obținut 12 contracte de achiziții directe, în valoare totală de 43.865 de lei (aproape 10.000 de euro), cu Direcțiile de Poliție Locală din Sectoarele 2 și 3, Institutul Cultural Român, Loteria Română, o unitate militară și două licee din București.
Pe lângă afacerile private, soții Luca sunt angajați și la Institutul Clinic Fundeni, conform datelor disponibile pe site-ul spitalului. Ambii sunt medici primari, specializați în medicină internă. Adina Luca este și asistent universitar la Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, activând în cadrul departamentului „Nefrologie, Urologie, Imunologia transplantului, Dermatologie, Alergologie”.
Camerunezul Patrick Ekeng a murit, sâmbătă, în timpul meciului disputat de echipa la care juca, FC Dinamo București, și FC Viitorul Constanța. Tânărul de 26 de ani s-a prăbușit pe teren în cea de-a doua repriză a partidei, iar intervenția medicilor este acum amplu disputată. Martorii susțin că medicul de pe ambulanță a intervenit târziu, aflându-se în tribune în momentul colapsului. Împotriva acestuia s-a depus deja o sesizare cu privire la modalitatea în care a acționat medicul.
Ambulanța prezentă la stadionul Dinamo era una privată, deținută de firma Plus Medica SRL. Aceasta figura pe lista furnizorilor acreditați de Direcția de Sănătate Publică București pentru astfel de servicii, însă cercetările preliminare au scos la iveală o serie de nereguli grave, printre care stocuri expirate de medicamente în ambulanța respectivă.
Procurori și polițiști au efectuat luni percheziții la sediul Puls Medica SRL, firma din spatele serviciului privat de ambulanță și a clinicilor Puls.
Doctorul Laurențiu Luca a apărat intervenția angajaților săi. „Au fost trei ambulanțe dotate cu toate standardele, s-a respectat protocolul stabilit cu o oră și jumătate înainte de meci. Medicul nostru a constatat, conform protocolului de evaluare, că pacientul avea puls și respira spontan, deci nu se face resuscitare într-un asemenea caz”, a declarat Luca sâmbătă, la scurt timp de la moartea lui Ekeng. (ELENA DUMITRU)