Mulți angajatori români se plâng de lipsa personalului, iar cei din Horeca, din domeniul construcțiilor, încearcă în zadar să atragă noi doritori de muncă.
Frecvent cei care au afaceri în diferite domenii se plâng că reușesc cu greu să găsească forță de muncă, deoarece mulți români preferă să lucreze în străinătate, unde salariile sunt mai generoase.
Unii dintre cei care aplică nici măcar nu se prezintă la interviul de angajare, după cum a scris pe Facebook o tânără care activează în Horeca.
„În afară de a posta un anunț de angajare pe platformele bine cunoscute (Ejobs, Best Jobs, etc) unde găsești în ziua de azi, un om care măcar să se prezinte la interviu, deși ceea ce aș aprecia și mai mult, ar fi un om care să aibă cel puțin dorința de a își face simțită prezența în ziua în care este la job?Menționez ca domeniul Horeca (cafenea)”, a scris aceasta pe Grupul antreprenorilor din România.
„Nu mai vreau EJobs și Best Jobs. Am plătit 350 euro anul trecut pe la început. Am avut acces la 15 aplicanți dintre care 1 a venit la interviu, din vreo 5 programați.
Că restul nu au răspuns sau de la telefon au spus că nu vin. Și fata care a venit, a stat 4 zile (în afară că nu putea lucra de unghii și de iubit care venea și stătea cu ea efectiv acolo) și seara la 9 a dat mesaj că a doua zi nu mai vine.
Și NU! Nu a fost tratată altfel decât cu cea mai frumoasă atmosferă, atenție, blândețe, etc”, a adăugat autoarea postării în comentarii.
În comentarii au fost formulate puncte de vedere atât de către patroni, cât și de angajați.
„Sunt barista cu ani de experiență în prepararea specialty coffee. Știu să-ți folosesc la capacitate maximă sculele de zeci de mii de euro pe care (ar trebui să) le ai în shop și să scot ce e mai bun cu puțință din cafeaua pe care o vinzi, în fiecare shot, pentru fiecare client, de fiecare dată.
E pasiunea și ambiția mea la mijloc. Ba mai mult, mă ocup cu servirea clienților într-o manieră profesionistă și prietenoasă, spunându-le „povestea din spatele ceștii” și făcând tot posibilul să îi fidelizez atât prin ospitalitate cât și prin calitatea produselor. Fac și curat-lună în permanență, atât în bar cât și în shop, cu a treia mâna pe care n-o să-ți vină să crezi că o am.
Fac inventarele și mă ocup de preluarea și gestionarea mărfii. Îți număr și banii din casă la fiecare sfârșit de tură.
Număr și cei 35 lei în tips ai mei. Muncesc în maniera asta de la 6:30 la 18.
Îmi dai 4000 de lei și vin? Sau, cât era parcă, vreo 2300? Angajează un începător și miră-te de ce nu ți se întorc clienții! Gândește-te în ce vrei să investești cu adevărat!”, a scris cineva.
„Ce mișto era dacă te opreai acolo unde ai pus întrebarea ”Îmi dai 4000 de lei și vin?”. După care ai și continuat și m-ai certat preventiv. Ești candidatul ideal cu tot ce ai spus (făcându-mă că nu am observat ironia din mai tot textul), mai puțin atitudinea.
Și da, ți-aș da 4000 lei și chiar mai mult. Dar nu, mersi. Crezi tu că acolo în Belgia își permite să vorbească așa la ”patron””? În plus, salariul de 1000 euro este și în România în acest domeniu și chiar mai mult de atât.
Însă vorbesc de barista cu pasiune pentru lumea asta, care știe diferența dintre un espresso și un expreso! Sunt la noi băieți foarte buni în domeniu, merg la concursuri, câștigă premii. Și au nu 1000 euro venituri, ci de la 2000 în sus (cei care încă mai sunt angajați). Majoritatea au cafenelele lor sau sunt asociați. Doamne ajută să întâlnesc și eu un astfel de om! Sunt foarte rari”, a răspuns autoarea postării.