Patronii unor baruri și cluburi din Capitală, vizați de DIICOT pentru evaziune și spălare de bani

Publicat: 12 11. 2015, 09:33

Serviciul teritorial București al DIICOT face 43 percheziții la toate punctele de lucru ale societăților Choco Ateneu SRL, Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, Restaurante Tratoria Il Calcio SRL, Twins Downtown SRL, Twins Cafe SRL, Le Club Herăstrău SRL, Rubicon Floreasca SRL, care dețin localurile Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc.

Anchetatorii suspectează că pe raza municipiului București activează un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani prin desfășurarea de activități comerciale. Aceștia ar opera prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ținerea unei evidențe contabile duble (una reală în care sunt evidențiate veniturile adevărate și una fictivă ce reflectă venituri diminuate și cheltuieli majorate), au precizat sursele citate.

Coordonatorii grupului sunt, potrivit surselor, Tudor – Mihai Constantinescu și cetățeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociați la societățile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL.

În anul 2006 aceștia ar fi achiziționat, de la S.C. Solutions Center S.R.L. din Constanța, programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat.

Programul este accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăților, care permite accesul în memoria fiscală a casei de marcat și efectuarea unor operațiuni de împărțire a produselor proprii, neîmbuteliate, care înregistrează o pondere mai mare în venituri și nu sunt fiscalizate, au mai arătat aceleași surse.

De asemenea, a mai rezultat că artizanii programului informatic de contabilitate au comercializat și pus la dispoziție acest program, cu buna-știință, și altor societăți comerciale din piață, în aceleași scop al fraudării bugetului de stat.

Patronii localurilor care au folosit programul sunt suspectați de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la fraudă informatică, toate în formă continuată.

În urma perchezițiilor, vor fi puse în aplicare 112 mandate de aducere, pentru cei 15 suspecți și pentru martori.

Prejudiciul este estimat provizoriu la 500.000 euro, însă, după finalizarea cercetăril​or, este foarte posibil să depășească suma de un milion de euro.