Prima pagină » Știri » Patronul FC Petrolul Dan Capră, fratele său, directorul general al clubului de fotbal și alte patru persoane, reținuți de DIICOT

Patronul FC Petrolul Dan Capră, fratele său, directorul general al clubului de fotbal și alte patru persoane, reținuți de DIICOT

Patronul FC Petrolul Dan Capră, fratele său, directorul general al clubului de fotbal și alte patru persoane, reținuți de DIICOT
Directorul general FC Petrolul, frații Capră - principali acționari și alte patru persoane, reținuți

Potrivit șefului DIICOT Ploiești, procurorul Ionuț Botnaru, procurorii au emis, marți seară, ordonanțe de reținere pe numele a șapte persoane care au calitatea de suspecți în dosarul în care conducerea clubului de fotbal Petrolul Ploiești este suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 15.400.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre cei reținuți se numără acționarii principali ai clubului de fotbal ploieștean, frații Daniel și Nicolae Capră, dar și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, care deține, de asemenea, acțiuni la club.

În același dosar, au fost reținute alte patru persoane, administratori ai unor firme prin care s-ar fi derulat operațiuni financiare fictive.

Soțiile lui Daniel Capră și Nicolae Capră, care au, de asemenea, calitatea de suspecți în dosar, nu se numără printre cei reținuți, a precizat reprezentantul DIICOT Ploiești.

Cele șapte persoane reținute, marți seară, sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cursul zilei de miercuri, toate cele șapte persoane vor fi prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.

Frații Daniel și Nicolae Capră sunt principalii acționari ai clubului de fotbal Petrolul Ploiești, făcând parte și din Consiliul de Administrație al clubului – Daniel Capră ca președinte, iar Nicolae Capră ca membru. Din Consiliul de Administrație al FC Petrolul Ploiești mai face parte, ca membru, și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, care este și el acționar.

Conform procurorilor, faptele cercetate în acest dosar deschis de DIICOT au avut loc începând cu anul 2012, an în care, în luna februarie, omul de afaceri Daniel Capră a preluat echipa de fotbal Petrolul Ploiești, care aparținea, în documente, Societății Comerciale „F.C. Petrolul Ploiești” SA, deținută, ca acționar majoritar, de Federația Sindicatelor Libere din Petrol și la care erau acționari, cu câte o acțiune, și Liviu Luca, Florin Bercea și Eduard Alexandru. Societatea era susținută în cea mai mare parte din bani publici proveniți de la bugetul municipiului Ploiești.

Direcția Generală Antifraudă este cea care a sesizat DIICOT despre faptele suspectate în acest dosar, conform unor surse lucrătorii Antifraudă ridicând, anterior, în mai multe rânduri, documente fiscale ale clubului de fotbal din Ploiești.

În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, marți, percheziții la 25 de adrese din București și județele Constanța, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu și Brăila, la membrii grupării suspectate de spălare de bani și evaziune fiscală și din care fac parte 19 persoane.

La Buzău, polițiștii, coordonați de procurorii Serviciului Teritorial Ploiești al DIICOT, au percheziționat sediul unei societăți comerciale despre care anchetatorii au informații că ar fi implicată în ingineriile financiare ale fraților Capră.

„Au fost făcute percheziții la SC Soval Plast din Buzău, parte a ingineriilor financiare ale fraților Capră. În acte, administrator al firmei apare un cetățean moldovean, în realitate însă firma fiind controlată de membrii grupării Capră”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX șeful DIICOT Ploiești.

Într-un comunicat de presă transmis marți dimineață, DIICOT preciza că administratori ai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiești ar fi inițiat, în anul 2012, gruparea infracțională organizată, la care au aderat și ceilalți membri. Gruparea ar fi fost constituită pentru a favoriza firmele administrate de aceștia, care s-ar fi folosit de lanțuri infracționale pentru a prelua și finanța SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiești.

„Astfel, au fost efectuate operațiuni nereale prin emiterea de documente și facturi fictive, în scopul deducerii TVA și diminuării bazei de impozitare (impozit pe profit)”, se menționa în comunicatul de presă al DIICOT.

Anchetatorii susțin că membrii grupării ar fi facturat diferite servicii și livrări de mărfuri cu clubul sportiv, pentru a acoperi astfel relații comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracțională. Sumele obținute în acest fel ar fi fost însușite de membrii grupării, în scopul preluării și finanțării clubului, prin creditări succesive.

Citește și