Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Ploiești l-au reținut pe omul de afaceri Alexandru Zamfir, care administrează societatea comercială Funvertising, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Zamfir a fost citat ca suspect în dosarul în care este implicat numele companiei Apa Nova București, anchetatorii având date conform cărora acesta se ocupa de scoaterea și plasarea banilor din firmele implicate în dosarul de trafic și cumpărare de influență.
Conform surselor citate, Zamfir a refuzat să dea declarații în acest dosar.
Firma condusă de Alexandru Zamfir se ocupă de presarea de servicii publicitare și ar avea contracte cu celelalte societăți comerciale implicate în dosar.
Sursele citate au spus că urmează ca procurorii să decidă dacă vor cere arestarea preventivă a suspectului sau dacă el va fi pus sub control judiciar.
Lavinia Săniuță, directorul Apa Nova București și soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță, a fost audiată, luni, la sediul DNA Ploiești, ca martor în dosarul în care procurorii anticorupție anchetează fapte de trafic și cumpărare de influență în favoarea companiei Apa Nova.
În dosarul de corupție în care este implicat numele companiei Apa Nova București au fost audiate și alte persoane din conducerea Apa Nova, între care directorul executiv Mihai Savin, mai mulți directori adjuncți, dar și liderul de sindicat și șeful Direcției de pază din cadrul companiei.
În acest dosar au calitatea de suspect cinci persoane, între care cetățenii francezi Bruno Roche, fost director al Apa Nova, pus sub control judiciar, și Laurent Lalague, de asemenea fost director în cadrul Apa Nova și care nu s-a prezentat la DNA săptămâna trecută, trimițându-și doar avocații.
Pe lângă cei doi francezi suspectați de cumpărare de influență, în același dosar sunt cercetați pentru cumpărare și trafic de influență Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu.
Pe numele celor trei DNA a cerut instanței emiterea unor mandate de arestare preventivă, însă Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv propunerea procurorilor, fiind cercetați sub control judiciar.
În 24 septembrie, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupție ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societății. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la cinci locuințe și sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente și de la sediul Apa Nova Ploiești, care are contract cu autoritățile din municipiu.
Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.