Patru bărbați acuzați de plasare de fotomodele ca prostituate de lux, condamnați pentru trafic de persoane

Publicat: 07 11. 2012, 09:57
Actualizat: 03 02. 2019, 21:21

Tribunalul Ialomița i-a condamnat pe cei patru bărbați acuzați de recrutarea a zeci de fete pe care le-au plasat ca prostituate de lux, sub paravanul unor agenții de fotomodele, de serviciile lor beneficiind o serie de persoane publice, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Trimiși în judecată în urmă cu doi ani, de către procurorii DIICOT, Ion Valeriu Tămârjan, Relu Cornel Costan și Radu Ștefan Nicola au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Alexandru Gabriel Voicu la doi ani de detenție cu suspendarea executării pedepsei, decizia instanței fiind așteptată încă din 20 octombrie, pronunțarea fiind dată marți.

Decizia Tribunalului Ialomița poate fi contestată la Curtea de Apel București.

La începutul lui noiembrie 2010, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Ialomița i-au trimis în judecată pe Ion Valeriu Tămârjan, Relu Cornel Costan, Radu Ștefan Nicola și pe Alexandru Gabriel Voicu, primii doi în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

DIICOT susține că activitatea infracțională a celor patru acuzați s-a desfășurat sub paravanul a două agenții de selecție și promovare a fotomodelelor, iar victimele erau plasate pe piața prostituției de lux din România, Italia și Austria, în cluburi sau la locuințele clienților, veniturile obținute depășind suma de 100.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, obținut de MEDIAFAX, primul contact al inculpatului Relu Cornel Costan cu reprezentanții clubului Babylon din Viena – în special Bretterklieber Peter – s-ar fi stabilit la începutul lunii noiembrie 2006, în timp ce se îndrepta spre Germania, împreună cu trei tinere, una dintre ele minoră.

Relu Costan convinsese cele trei modele din agenție să participe la o ședință foto în Germania și le transporta cu autoturismul său în acea țară, când s-au întâlnit în Viena cu un reprezentant local al Fashion TV, un anume Max Posch. Costan a aflat de la Max Posch despre clubul Babylon din Viena – un bordel de lux în care tarifele practicate erau avantajoase.

Cele trei tinere au lucrat în clubul Babylon aproximativ o săptămână, timp în care Costan le-a pretins un sfert din câștigurile lor totale, ba chiar a început să le supravegheze pentru a se convinge că nu-l mințeau cu privire la câștigurile lor zilnice. Le-a pretins atunci și o sumă de 1.000 euro, plata transportului din România în Austria/Germania.

În perioada în care a stat în clubul Babylon din Viena, Costan s-ar fi înțeles cu Bretterklieber ca acesta să participe în România la o preselecție de modele pentru o reclamă video de promovare a clubului ce urma a fi difuzată pe mai multe posturi de televiziune, îndeosebi pe Fashion TV. Preselecția a avut loc în Constanța în a doua jumătate a lunii noiembrie 2006, iar modelele alese au participat la filmarea videoclipului la începutul lunii decembrie 2006, în Viena, într-un muzeu din oraș, în timp ce au fost cazate efectiv în Clubul Babylon.

Deși li s-a promis o sumă de 1.000 de euro pentru participarea la realizarea reclamei, în afara comisionului de 200 de euro pe care trebuia să-l perceapă agenția Diva Models, Costan nu le-a dat celor zece participante decât sume cuprinse între 300 și 400 de euro, motivând „că diferența de bani acoperea cheltuielile cu transportul și cazarea lor acolo în Austria, cheltuieli care în realitate au fost suportate de beneficiar”.

Deși filmările au durat doar trei-patru zile, Costan le-a spus unora dintre modele că trebuia să stea în club două săptămâni (deși au stat efectiv doar o săptămână), timp în care să practice prostituția pentru a nu suporta ele cheltuielile de cazare. Le-a pretins o parte din câștigurile zilnice, ba chiar a încercat să le rețină actele de identitate sau documentele de călătorie pentru a nu se putea întoarce în țară cu banii câștigați înainte de a-i remite lui suma pretinsă, susține DIICOT.

Relu Costan și Ion Tămârjan se cunoscuseră la diferite evenimente de modă organizate de Mirea Ion, reprezentantul în România al Fashion TV. Ei au ajuns astfel să se împrietenească și să colaboreze, prin organizarea împreună de evenimente, împrumutul reciproc de modele.

În perioada decembrie 2006 – ianuarie 2007, odată ce își consolidase legătura cu Bretterklieber Peter, proprietarul cluburilor Babylon, Relu Costan i-a făcut cunoștință acestuia cu Ion Tămârjan, stabilindu-se ca românii să furnizeze clubului persoane de sex feminin care să practice legal prostituția pe teritoriul statului austriac.

Astfel, a început să fie aduse modele ale Agenției Star Models în Austria la începutul anului 2007, pentru ședințe foto și „shopping”. Întrucât Costan a fost cel care i-a făcut cunoștință cu reprezentanții cuburilor Babylon, Tămârjan trebuia să-i plătească acestuia, conform unei înțelegeri, un comision de 1.000 de euro.

Într-o agendă, găsită de anchetatori la percheziția domiciliară la Tămârjan, acesta notase că a plătit un comision de 16.000 de euro în anul 2007, pentru 16 fete recrutate în scopul exploatării lor sexuale (practicarea prostituției legale în cluburile Babylon).

„Au fost duse în cluburile Babylon nu numai persoane majore, ci și minore, contrar legislației austriece, atât în perioada în care cei doi inculpați au colaborat cât și după ce s-au certat, însă numai inculpatul Tămârjan Ion Valeriu și-a asumat rolul de a recruta și transporta victime minore în scopul exploatării lor sexuale în cluburile Babylon, cu complicitatea (cel puțin morală) a inculpatului Costan Relu Cornel în perioada în care cei doi se asociaseră pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de persoane”, arată DIICOT.

Între Costan și Tămârjan a intervenit ruptura la sfârșitul anului 2007. Tămârjan a considerat că legătura sa cu reprezentanții cluburilor Babylon se consolidase suficient încât să poarte cu ei negocieri directe, mai ales că în anul anterior majoritatea fetelor aduse în localuri fuseseră recrutate de el, nu de Costan, care obținea astfel niște beneficii materiale „nemeritate”. Cei doi s-au certat și din cauza plecării unor modele de la agenția Star Models la Diva Models.

Ulteriror, Tămârjan a început să lucreze cu Alexandru Gabriel Voicu, în activitatea de recrutare a unor modele care colaborau cu Agenția Star Models, în scopul exploatării lor sexuale. Totodată, Costan a început să colaboreze cu Radu Ștefan Nicola la recrutarea în scopul exploatării a unor modele care colaborau cu Agenția Diva Models.

Voicu colaborase până atunci cu Agenția Star Models, mai mult în calitate de model și membru al unei trupe de dans și striptease masculin. „Atribuțiile sale au sporit, a început să se implice în organizarea unor evenimente de modă, în special concursuri de miss, de cele mai multe ori creuzetul aparent legal din care se alegeau, în funcție de anumite atitudini, gesturi, răspunsuri, persoanele care trebuia să fie recrutate în scopul exploatării. A devenit fotograf al unor așa-zise ședințe foto (neprofesioniste), a primit însărcinarea să determine gradul lor de vulnerabilitate, să contribuie la convingerea unor modele să participe la ședințele foto promise a fi ținute în Austria”, notează DIICOT.

Nicola colaborase până atunci cu Agenția Diva Models, tot ca model sau ca prezentator al unor evenimente. „Atribuțiile sale au sporit. A început să se implice în organizarea unor evenimente de modă, în recrutarea unora dintre victime asupra cărora avea autoritate – cunoștințe de-ale sale, persoane aduse de el în agenție. Întrucât avea carnet și autoturism propriu, a transportat de mai multe ori victimele în diferitele locații din țară, dar chiar și la cluburile Babylon din Viena și Klagenfurt pentru ca acestea să întrețină acte sexuale plătite cu diferiți bărbați. A negociat cu unii dintre clienți, de regulă în numele lui Costan Relu Cornel, dar nu este exclus ca și în numele său, diferite sume de bani care trebuia să le fie plătite lor ca intermediari sau victimelor ca remunerație a actelor sexuale întreținute”, mai arată DIICOT.

Totodată, DIICOT consemnează faptul că „inculpatul Costan Relu Cornel este cel care, în perioada în care au fost asociați, i-a făcut cunoștință lui Tămârjan Ion Valeriu cu Negoiță Robert Sorin, cu reprezentanții legali ai Casino Queen, cu Nuredin Beinur, Pantelis Kalliagkas, Munteanu Florin și poate chiar și cu reprezentanții TVR2, Răzvan Nicolescu – director general și Ștefan Stănescu – producător de emisiuni”.

„Inculpații au abuzat de autoritatea lor și de situația de vulnerabilitate a unora dintre modelele din agențiile lor – persoane minore, persoane care proveneau din familii monoparentale, din familii în care diferența de vârstă între victime și frații săi era destul de mare, cu părinți în vârstă, ocupați, așa încât victima nu mai era supravegheată corespunzător, în general persoane care proveneau din familii cu venituri modeste sau medii, în curs de formare a educației lor, încântate evident de posibilitatea obținerii relativ ușor a unor mari sume de bani, cel puțin 150 – 200 de euro pentru fiecare act sexual întreținut. Au convins astfel foarte multe dintre modelele din agențiile lor, atât împreună atunci când colaborau, dar și singuri, să întrețină acte sexuale plătite cu diferiți sponsori ai evenimentelor de modă la care participau, indicați mai mult sau mai puțin adevărat, ca persoane influente, cu relații, care le-ar fi putut asigura nu numai câștiguri bănești (imediate, prin plata actelor sexuale întreținute) dar și posibilitatea de a avea o carieră de model sau a contracta o căsătorie”, arată anchetatorii.

O martoră cu identitate protejată – una din minorele din Agenția Diva Models pe care Costan a recrutat-o în scopul exploatării sexuale – a întreținut acte sexuale cu el și mai puțin cu alte persoane, deși i-au fost indicați mai mulți bărbați cu care ar fi trebuit să fie mai atentă, mai comunicativă. „În perioada 2007-2009, a întreținut acte sexuale cu inculpatul Costan Relu Cornel, iar, prin intermediul acestuia, acte sexuale plătite cu Negoiță Robert Sorin, Nuredin Beinur și Rasitzaimoglu Muammer, Rasitzaimoglu Muammer Tahir”, consemnează în rechizitoriu DIICOT, care face o trecere în revistă a modelelor ce au fost constrânse de inculpați să se prostitueze și condițiile impuse.

Unul dintre cazurile elocvente privind modul în care racolau este cel din primăvara anului 2008, când Ion Tămârjan a încercat să o recruteze „prin fraudă și înșelăciune” pe Andreea Teodora R. (martoră în dosar-n.r.) în scopul exploatării ei sexuale.

„În timpul participării la concursul Miss Academy 2008 a trimis-o într-o cameră de la ultimul etaj al hotelului Rin Grand aparent pentru a lua de acolo o rochie, de fapt un pretext pentru ca victima să se întâlnească cu Robert Sorin Negoiță, care o aștepta acolo. Întrucât i-a refuzat atunci acestuia avansurile sexuale, martorul (Negoiță-n.r.) i-a dat de înțeles că putea pleca acasă încă înainte de finală (afirmație ce este susținută indirect de o convorbire telefonică purtată ulterior de martoră cu inculpatul Tămârjan Ion Valeriu). După concurs, inculpatul a încercat să o convingă telefonic să-l însoțească într-o excursie la Viena ce implica și o ședință foto. Bretterklieber Peter a participat la unul dintre evenimentele «Seara devoratorilor de modă» organizate de Agenția Diva Models în anul 2008. A făcut totuși fotografii în clubul Babylon din Viena (descoperite în timpul perchezițiilor efectuate sistemelor informatice și mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate de la inculpați) pentru un cotidian local austriac în toamna anului 2008, ședință foto plătită cu suma de 200 euro. A fost dusă în club de Toth Amelia Cătălina, cu a cărei agenție de modele colabora”, notează DIICOT.

Procurorii precizează în rechizitoriu că majoritatea persoanelor audiate în cauză și care au lucrat în cluburile Babylon – unele cu o vechime mai mare de patru ani, deci prezente în club anterior debutului activității infracționale investigate – infirmă deținerea de către Bretterklieber Peter a unei agenții de modeling.

„Bretterklieber Peter apela uneori la fotografi, unii celebrii, pentru ședințe foto destinate întocmirii catalogului îngerilor de la Babylon, un catalog anual de promovare a clubului, în care au apărut în ultimii ani (la cererea clienților) nu numai modele profesioniste, ci mai ales tinere care lucrau în club (cu care se puteau astfel întâlni efectiv clienții), dar și pentru ca unele fete să aibă ce arăta rudelor sau altor persoane apropiate ce știau că motivul deselor deplasări și șederi în Austria era participarea la diferite prezentări de modă, ședințe foto etc., o activitate proprie unui (foto)model. Uneori, o astfel de ședință foto a fost un mijloc de a le obține încrederea celor care nu erau încă hotărâte să lucreze în club, de a le impresiona, mai ales că participarea presupunea încasarea unei sume destul de mare de bani, de regulă 300 de euro (…). Petrecerile private organizate în cluburile Babylon (cum a fost și petrecerea tematică Moulin Rouge din septembrie 2008) aduc participantelor un venit de 1.000 euro/noapte”, notează DIICOT.

Fapta inculpatului Ion Valeriu Tămârjan de a recruta singur (în perioada decembrie 2006 – aprilie 2009), împreună cu Relu Cornel Costan (în perioada decembrie 2006 – ianuarie 2008) sau împreună cu învinuitul Alexandru Gabriel Voicu (în perioada februarie 2008 – aprilie 2009), de a transporta, singur sau împreună cu Relu Cornel Costan, în perioada în care s-au asociat pentru săvârșirea de infracțiuni, de a caza în clubul Babylon, prin mijlocirea lui Bretterklieber Peter sau în alte imobile – Rin Grand Hotel, Vila Sky, Casino Queen, prin mijlocirea martorilor Negoiță Robert Sorin, Munteanu Florin, și alții, clienții victimelor, mai multe persoane de sex feminin majore, prin înșelăciune (promisiunea participării la o ședință foto), prin abuz de autoritate (dobândită în perioada în care victimele au colaborat cu agenția Star Models), sau de o situație de vulnerabilitate de ordin social, economic, chiar și emoțional (familii monoparentale din care provin victimele, cu venituri modeste sau medii, vârsta victimelor etc.), acțiuni exercitate în aceleași împrejurări de timp și de loc sau în împrejurări de timp și loc diferite, însă în baza aceleiași rezoluții infracționale, în scopul exploatării lor sexuale (întreținerea de acte sexuale cu el, cu inculpatul Costan Relu Cornel sau cu alți bărbați, în acest din urmă caz acte sexuale plătite – prostituție) – întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni de trafic de persoane în formă continuată, mai aratã procurorii.

Fapta inculpatului Relu Cornel Costan de a recruta singur (în perioada decembrie 2006 – aprilie 2009), împreună cu Ion Valeriu Tămârjan (în perioada decembrie 2006 – ianuarie 2008) sau împreună cu învinuitul Radu Ștefan Nicola (în perioada februarie 2008 – aprilie 2009), de a transporta, singur sau împreună cu inculpatul Ion Valeriu Tămârjan sau învinuitul Radu Ștefan Nicola, în perioada în care s-au asociat pentru săvârșirea de infracțiuni, de a caza victimele în clubul Babylon, prin mijlocirea lui Bretterklieber Peter sau în alte imobile – Rin Grand Hotel, Vila Sky, Casino Queen, prin mijlocirea martorilor Robert Sorin Negoiță, Munteanu Florin și alții, clienții victimelor, mai multe persoane de sex feminin majore, prin înșelăciune (promisiunea participării la o ședință foto), prin abuz de autoritate (dobândită în perioada în care victimele au colaborat cu agenția Star Models), sau de o situație de vulnerabilitate de ordin social, economic, chiar și emoțional (familii monoparentale din care provin victimele, cu venituri modeste sau medii, vârsta victimelor etc.), acțiuni exercitate în aceleași împrejurări de timp și de loc sau în împrejurări de timp și loc diferite, însă în baza aceleiași rezoluții infracționale, în scopul exploatării lor sexuale (întreținerea de acte sexuale cu el, cu Ion Valeriu Tămârjan, Radu Ștefan Nicola sau cu alți bărbați, în acest din urmă caz acte sexuale plătite – prostituție) – întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni de trafic de persoane în formă continuată.

Radu Ștefan Nicola și Alexandru Gabriel Voicu au dat declarații care au contribuit la aflarea adevărului, însă nici conduita lor nu este total sinceră, mai ales atunci când trebuie să explice contribuția lor la activitatea infracțională investigată, mai notează DIICOT.

Nici una din persoanele acuzate în cauză nu este cunoscută cu antecedente penale, deși este cunoscut faptul că Relu Costan a fost trimis în judecată în alte două cauze penale pentru infracțiuni de natură patrimonială, financiar-fiscală.

Soția lui Costan a fost cercetată și ea în cazul de trafic de persoane, însă nicio probă nu confirmă implicarea în recrutarea vreunei persoane de sex feminin, minoră sau majoră, colaboratoare a agenției Diva Models.

Inculpații Ion Valeriu Tămârjan, Relu Cornel Costan, Alexandru Gabriel Voicu și Radu Ștefan Nicola nu au antecedente penale.