Prima pagină » Știri » Patru bucureșteni, judecați pentru evaziune și delapidare de peste două milioane de lei

Patru bucureșteni, judecați pentru evaziune și delapidare de peste două milioane de lei

Patru bucureșteni, judecați pentru evaziune și delapidare de peste două milioane de lei
Administratorii unei societăți din Capitală și complicii acestora au fost deferiți justiției de PICCJ, care îi acuză de evaziune fiscală și delapidare, după ce nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și au declarat un sediu fictiv al firmei, prejudiciul fiind de peste 2 milioane lei.

Administratorii unei societăți din Capitală și complicii acestora au fost deferiți justiției de PICCJ, care îi acuză de evaziune fiscală și delapidare, după ce nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și au declarat un sediu fictiv al firmei, prejudiciul fiind de peste 2 milioane lei.

Procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) i-au trimis în judecată pe Laurențiu Ștefan Stei-Glina, acuzat de evaziune fiscală și delapidare, Mihai Bărbulescu, cercetat în lipsă pentru evaziune fiscală, și Eugen Bortă și Constantin Dârjan, ambii cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată, procurorii arată că, în perioada 26 iulie 2006 – 31 decembrie 2006, Glina-Stei, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, s-a sustras verificărilor financiare prin stabilirea și declararea în mod fictiv a sediului social al societății la o adresă ce nu a fost și nici nu putea fi folosită în acest scop, fiind vorba doar de un teren situat în sectorul 1.

În acest interval de timp și în aceeași calitate, Glina-Stei a omis să evidențieze în actele contabile ale societății toate operațiunile comerciale desfășurate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 453.952 de lei, susțin procurorii.

Totodată, se arată în documentul citat, în aceeași perioadă de timp și în calitatea mai sus menționată, Glina-Stei și-a însușit sume de bani din conturile societății pe care le-a folosit în interes personal, prin retrageri în numerar, în sumă totală de 1.055.138 de lei.

De asemenea, notează procurorii, Mihai Bărbulescu, în calitate de asociat și administrator al aceleiași societăți comerciale, în perioada ianuarie 2007 – octombrie 2010, s-a sustras verificărilor financiare prin stabilirea și declararea în mod fictiv a sediului social al societății la o adresă ce nu a fost și nici nu putea fi folosită în acest scop.

În același interval și în aceeași dublă calitate, inculpatul a omis să înregistreze în actele contabile toate operațiunile desfășurate, fără a raporta organelor fiscale veniturile obținute, sustrăgându-se, astfel, de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu 1.776.442 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

În 17 iulie 2006, Eugen Borta l-a ajutat pe Glina-Stei să stabilească și să declare în mod fictiv sediul social al societății comerciale al cărei administrator era ultimul, la un imobil (terenul anterior menționat), unde nu se putea stabili sediul comercial ori desfășura activități comerciale, ajutându-l în acest mod să se sustragă oricărei verificări financiar-contabile.

Totodată, Borta, în calitate de asociat al firmei menționate, în perioada 26 septembrie 2006 – 10 octombrie 2007 (ulterior cesionând părțile sociale deținute), l-a ajutat pe Bărbulescu să întocmească documente financiar-contabile, l-a însoțit la instituții bancare pentru ridicarea sumelor de bani rezultate din operațiuni comerciale, context în care acesta din urmă a prejudiciat bugetul de stat.

Constantin Dârjan, se mai arată în rechizitoriu, i-a ajutat, în 17 iulie 2006 și respectiv 18 august 2007, pe Glina-Stei, Bărbulescu și Borta să stabilească sediul social al societății comerciale mai sus menționate la imobilul (terenul) pe care îl deținea în sectorul 1, deși cunoștea că la acest imobil nu putea fi stabilit sediu social, ajutându-i, astfel, pe cei trei inculpați să se sustragă de la efectuarea unui control financiar din partea autorităților competente.

Administrația Finanțelor Publice Sector 1 s-a constituit parte civilă în acest dosar, cu 2.230.394 de lei

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul București.

Citește și