Patru dosare penale au fost întocmite de polițiști în urma protestelor din octombrie și noiembrie din comuna Pungești, față de explorarea gazelor de șist, mai multe persoane fiind chemate la audieri, iar cercetările au fost începute la sesizările Consiliului Județean Vaslui și ale IJJ.
Mai multe persoane au fost chemate, în ultimele zile, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui pentru a da declarații cu privire la protestele din lunile octombrie și noiembrie din comuna Pungești, față de explorarea gazelor de șist, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Până la sfârșitul acestei săptămâni, polițiștii au întocmit patru dosare penale, făcându-se cercetări pentru tulburare de posesie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburare ordinii și liniștii publice, blocare cu intenție a unui drum public și tractarea pe drumurile publice a unei remorci neînmatriculate.
„În urma anchetelor, se va stabili dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor sesizate. Activitatea de cercetare penală este supravegheată de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, având în vedere că o parte din plângeri au fost depuse direct la Parchet”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ștraub.
Una dintre acțiunile penale a fost începută în urma plângerii făcute de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, care a sesizat Poliția cu privire la faptul că, în timpul protestului din 16 octombrie, a fost blocat „cu intenție” drumul județean Vaslui – Gârceni, în comuna Pungești.
De asemenea, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui în care sesizează amplasarea ilegală a unui vagon în zona de siguranță a drumului public.
Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.
Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare.
În timpul protestelor din octombrie, localnicii au amplasat în zonă un vagon de dormit, în zona numită „tabără de rezistență de la Pungești”.
Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungești s-au adunat din nou în zona în care Chevron deține terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, oamenii spunând că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.