Patru foști ambasadori americani în România pledează pentru modificarea Programului Visa Waiver
Patru foști ambasadori americani în România pledează, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi mai multe șanse de aderare României, Poloniei, Croației și Bulgariei.
Articolul este semnat de Jim Rosapepe, ambasador în România în administrația Clinton, de J.D. Crouch și Michael Guest, ambasadori în administrația George W. Bush, și Mark Gitenstein, ambasador în administrația Obama.
Cei patru foști ambasadori militează pentru o revizuire a Programului Visa Waiver (VWP), care le permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile.
Programul este deschis pentru cetățenii ai căror țări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută. „Acest (criteriu) învinovățește toți cetățenii unei țări, până la dovedirea contrariului, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând așa, acest sistem descurajează turiștii de bunăcredință, oamenii de afaceri și studenții”, afirmă ei.
Senatul a adoptat o măsură prin care țările cu o rată de depășire a duratei de ședere mai mică de 3 procente vor putea adera la VWP dacă au, în același timp, o rată de refuz de 10 la sută. Schimbând criteriile în acest fel, măsura va încuraja țările să coopereze pentru ca cetățenii lor să respecte termenii duratei de sejur, pentru a nu-și prejudicia participarea la program.
Să descurajezi cetățenii care respectă legea și care provin din națiuni proamericane să călătorească în mod legal aglomerează inutil birourile consulare care ar trebui să se concentreze pe teroriști și infractori. De asemenea, această măsură costă Statele Unite miliarde de dolari și lasă țara în dezavantaj, în special în fața țărilor europene, afirmă ambasadorii.
Potrivit unui declarații din 2012 a U.S. Travel Association, vizitatorii din țările participante la program au cheltuit 61 de miliarde de dolari în Statele Unite în 2010, generând nouă miliarde de dolari venit din taxe și susținând 433.000 de locuri de muncă americane. Extinderea și recentrarea programului vor determina mai mulți călători să își viziteze familiile, să facă afaceri și să cheltuiască bani.
Reformarea programului va ajuta, de asemenea, Statele Unite să fie mai sigure. Țările participante trebuie să îndeplinească anumite condiții privind securitatea. Îmbunătățirea securității, afirmă ei, este unul dintre motivele pentru care reforma are susținători în ambele partide americane.
Cei patru diplomați își explică sprijinul față de această reformă prin convingerea că actualele legi privind vizele restricționează în mod nedrept vizitatorii pe care Statele Unite ar trebui să îi primească. „Cu toții am fostambasadori în România. În această calitate, fiecare dintre noi s-a întâlnit cu numeroși români care împărtășesc valorile americane și respectă această țară pentru libertățile pe care le reprezintă și care sunt împiedicați să viziteze Statele Unite, de obicei pentru că venitul lor este scăzut după standardele americane. Prezumția că ei vor încerca să rămână ilegal aici – lăsând în spate confortul culturii, familiei și prietenilor – a fost deseori greșită”, afirmă ambasadorii.