Patru foști directori de la Uzina Mecanică Sadu, urmăriți penal, fiind acuzați că au folosit în mod ilegal sute de tone de materiale din „rezerva de mobilizare” a unității

Patru foști directori de la Uzina Mecanică Sadu, urmăriți penal, fiind acuzați că au folosit în mod ilegal sute de tone de materiale din rezerva de mobilizare a unității
Publicat: 02/09/2013, 16:35
Actualizat: 02/09/2013, 19:39

Trei foști directori generali de la Uzina Mecanică Sadu, precum și un director de producție și un magazioner sunt urmăriți penal de Parchetul Tribunalului Gorj, fiind acuzați că au folosit în mod ilegal sute de tone de materiale din „rezerva de mobilizare” a unității.

Cei trei foști directori generali sunt Lori Boian, Ilie Lăudat și Nicolae Dijmărescu, Boian fiind, de anul trecut, director general adjunct al Romarm.

Purtătorul de cuvânt de la Parchetul Tribunalului Gorj, procurorul Cristina Ciobanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că începerea urmăririi penale față de cei trei foști directori generali s-a făcut prin extinderea cercetărilor în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, deschis în primăvară.

„Cei trei sunt acuzați de instigare la delapidare. De asemenea, în sarcina lor se reține comiterea unei infracțiuni prevăzută de o lege specială, infracțiune pentru care este cercetat și un magazioner de la unitatea la care este angajat. Față de acesta s-a reținut și comiterea infracțiunii de delapidare”, a menționat Ciobanu.

Conform sursei citate, cei trei foști directori generali de la UM Sadu și directorul de producție pus, de asemenea, sub acuzare în acest dosar l-au obligat pe magazionerul acuzat de delapidare să scoată cantități mari de materiale din „rezerva de mobilizare” pentru a le introduce în procesul de producție.

„Ca stare de fapt, se reține că persoanele cu funcții de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale și introducerea în procesul de fabricație pentru producerea de muniție, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora și influența pe care urmau să o aibă în prețul de cost al produselor finite”, a declarat Cristina Ciobanu.

Cei trei foști directori generali de la UM Sadu, precum și magazionerul au venit, luni, la Parchetul Tribunalului Gorj pentru a le fi adusă la cunoștință începerea urmăririi penale.

Cei trei foști directori generali au spus, la ieșirea din sediul Parchetului, că, din punctul lor de vedere, nu s-a produs nicio ilegalitate și că nu au motive de îngrijorare. Ei au precizat că marți vor veni din nou la Parchet pentru audieri, tot atunci fiind așteptat și directorul de producție care a lipsit la audierile de luni.

Lori Boian este judecat, în prezent, într-un dosar în care este acuzat de moartea a două angajate ale UM Sadu, în urma unei explozii produse în februarie 2011. De asemenea, Nicolae Dijmărescu este judecat, de Tribunalul Gorj, în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, în care, în luna mai, au fost trimiși în judecată și zece angajați ai unității.

Procurorul care a instrumentat dosarul de trafic de armament furat de la UM Sadu și vândut pe piața neagră a descoperit lipsa a sute de tone de materie primă din „rezerva de mobilizare”, surse judiciare declarând corespondentului MEDIAFAX că prejudiciul estimat în acest caz depășește 700.000 de lei, la valoarea de inventar din 2005.

Materialele din „rezerva de mobilizare” a unității constă în pulbere și oțeluri speciale, folosite în procesul de producere a muniției, utilizarea acestora neputându-se face decât în baza unor aprobări speciale și existând reguli stricte de gestionare.

În 25 martie, Poliția Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbești Jiu, localitate în care își desfășoară activitatea Uzina Mecanică Sadu. Astfel, un ofițer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartușe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.

După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea rețelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziție la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflați atunci la muncă fiind trimiși acasă.

Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând atunci că muncitorii aveau acces la milioane de cartușe produse aici anual și a căror evidență nu era ținută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Un indian a rămas blocat într-un lift timp de aproape două zile