Patru membri ai CNA își vor încheia mandatele la sfârșitul anului 2014

Publicat: 17 01. 2014, 14:36
Actualizat: 28 09. 2018, 12:34

Patru membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) – Radu Călin Cristea, Narcisa Iorga, Christian Mititelu și Cristina Trepcea – își vor încheia mandatele în lunile octombrie și noiembrie 2014, urmând ca, potrivit Legii audiovizualului, Parlamentul să numească noi membri ai Consiliului.

În prezent, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) include 11 membri: Laura Georgescu (președinte), Viorel Vasile Buda (vicepreședinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Durata mandatului membrilor CNA este de 6 ani, potrivit Legii audiovizualului.

Astfel, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu și Radu Călin Cristea își vor încheia mandatele la sfârșitul acestui an.

Narcisa Iorga și Cristina Trepcea și-au început mandatul de membri titulari ai CNA pe 14 octombrie 2008.

Narcisa Iorga a fost propusă membru în CNA de președintele României, în timp ce Cristina Trepcea a fost propusă de Camera Deputaților.

Christian Mititelu și-a început mandatul de membru titular în CNA pe 4 noiembrie 2008, fiind propus în această funcție de Guvern.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a fost numit membru titular al CNA pe 13 februarie 2013, la propunerea Guvernului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei din CNA a lui Mihai Adrian Mălaimare, în continuarea mandatului acestuia, până la data de 3 noiembrie 2014.

În schimb, mandatele membrilor CNA Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Valentin Jucan vor expira în 2018.

Aceștia au fost validați ca membri titulari ai CNA în anul 2012. Laura Georgescu a fost propusă de Guvern, Viorel Vasile Buda – de Camera Deputaților, Florin Gabrea – de președintele României, Lorand Turos – de Senat, Monica Gubernat – de Camera Deputaților, Răsvan Popescu – de Senat și Valentin Jucan – de Senat.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri și este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputaților – 3 membri; Președintelui României – 2 membri; Guvernului – 3 membri.

Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum și candidatul pentru postul de supleant și se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanșării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaților în ședință comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, în condițiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eșalonat, în funcție de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului inițial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcție de demnitate publică asimilată funcției de secretar de stat. Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licențe audiovizuale.