Patru profesori supraveghetori la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, din județul Constanța, care au primit bani de la candidați pentru a-i lăsa să copieze, au fost dați afară, iar altor doi le-a fost diminuat salariul cu zece la sută, deciziile fiind luate de Inspectoratul Școlar Județean.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, Cristina Ivan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că probleme la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului au fost semnalate în centre de examen de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, Colegiul Economic Mangalia și Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța.
El a precizat că, în funcție de gravitatea faptelor, Consiliul de Administrație al ISJ Constanța a dat mai multe sancțiuni în cazul a șase profesori supraveghetori de la centrele respective.
Astfel, profesorului asistent la proba de matematică din 28 august, de la centrul de examen numărul 1052 de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, Elena Șerbănescu (Grădinița Norocel din Constanța), i-a fost desfăcut contractul de muncă, aceeași sanțiune fiind luată și în cazul altor trei profesori supraveghetori, respectiv Gabriela Lefter (Școala Gimnazială numărul 5 și Școala Gimnazială numărul 24 Constanța) – profesor asistent la proba de limba și literatura română din 26 august, în centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, Maria Țuțuianu (Grădinița Roboțel din Constanța) – profesor asistent la proba de limba și literatura română din 26 august, în același centru centru de examen, și Maria Dobrică (Liceul Tehnologic Cogealac) – profesor asistent la proba de matematică din 28 august, de asemenea, din centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța a precizat că Gabriela Lefter și Maria Țuțuianu era titulare pe post, iar Maria Dobrică și Elena Șerbănescu, suplinitoare. Totodată, Maria Țuțuianu și Gabriela Lefter au fost trimise în judecată de procurorii constănțeni, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzate că au primit bani de la candidați pentru a-i lăsa să copieze.
De asemenea, pentru Florina Marin (Școala Gimnazială Albești) și Ionela Mateciuc (Școala Gimnazială numărul 1 Mangalia) care au supravegheat proba de limba și literatura română din 26 august, în centrul de examen 341 de la Colegiul Economic Mangalia, s-a luat decizia diminuării salariului de bază cu 10 la sută, pe o perioadă de șase luni, începând cu 25 octombrie.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța a afirmat că alte două cadre didactice au fost implicate în fraude la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, dar nu au primit sancțiuni. Astfel, pentru Gabriela Rusu – profesor asistent la matematică, în 28 august, la centrul de examen 1052 de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” cercetarea a fost suspendată deoarece se află în concediu de maternitate, urmând să fie reluată la revenirea în activitate, iar Ioan Alexandrescu – profesor asistent matematică, în 28 august, la centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” este pensionar, singura măsură luată în cazul său fiind de a i se refuza depunerea dosarului pentru obținerea unui post în învățământul preuniversitar.
Cristina Ivan a precizat că profesorii supraveghetori sancționați au permis candidaților să copieze, iar unii chiar au dat ciorne de la un candidat la altul.
Treizeci și patru de candidați care au susținut probe scrise la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului în centre din județul Constanța au fost eliminați din examen, după ce inspectorii școlari au stabilit, pe baza probelor video, că absolvenții au copiat, materiale informative fiindu-le distribuite chiar și de profesori.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, Răducu Popescu, declara, la sfârșitul lunii august, într-o conferință de presă, că cinci candidați care au susținut proba scrisă de limba și literatura română la Liceul Economic din Mangalia au fost eliminați din examen, după analizarea imaginilor video.
„Imaginile arătau că absolvenții aveau ciorne, fițuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare”, spunea Răducu Popescu.
Potrivit acestuia, un caz similar a fost înregistrat și la centrul de examen de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, unde 16 elevi care susțineau proba obligatorie a profilului, aflați în aceeași sală de clasă, au fost eliminați de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.
De asemenea, 13 candidați din aceeași clasă, care au susținut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, au fost eliminați după ce au copiat, frauda fiind dovedită în urma analizării imaginilor video.