Patru vești bune pentru România în ce privește exporturile, anunțate de economistul-șef BNR
„Acum, sigur, mulți au următoarea idee: spun «dom”ne, Uniunea Europeană este în criză, de ce nu exportăm noi mai mult spre țările lumii a treia, spre țările arabe, China, Orientul Îndepărtat?» Părerea mea personală este că mai bine exportăm mai puțin către Uniunea Europeană, dar produse de calitate, decât să exporți mult și de calitate îndoielnică”, a punctat Valentin Lazea, economist șef al băncii centrale, la o conferință organizată la Camera de Comerț și Industrie a României.
El a arătat că o țară care exportă „o duce” mai bine decât una care doar consumă, pentru că statele europene care au excedent extern au trecut prin criză mult mai ușor decât statele care au deficit. În plus, o concurență externă creează emulație, stimulează inovarea și-i determină pe producătorii autohtoni să se autoperfecționeze continuu, iar pentru un stat care rezistă tentației consumeriste este mai puțin probabil să cadă în capcana venitului mijlociu.
Totodată, se consideră că economia românească este dominată de capital străin, însă datele BNR aferente anului 2014 arată că predominant în economie este capitalul românesc, cu o pondere de 54,57% la cifra de afaceri, cu 54,16% în ceea ce privește capitalurile proprii, cu 54,46% la active totale și peste 70% la capitolul salariați, ceea ce reprezintă o altă veste bună, potrivit lui Lazea.
„Nu putem spune că economia românească este dominată de capital străin, încă pârghii importante există în mâinile capitalului românesc”, a subliniat economistul șef al băncii centrale.
De asemenea, investițiile străine directe au intrat în ramuri exportabile, în proporție de 55%, cu o tendință de creștere a ponderii în ultimii ani.
„A treia tendință bună este că, în structura exportatorilor, predomină grupa cu tehnologie medie spre înaltă, având o pondere de circa 39% din total exporturi și în creștere. Cu toate acestea, ramuri care ar trebui să asigure ele singure un excedent comercial major, precum agricultura sau turismul, sunt în continuare pe deficit, din cauza unor politici necorespunzătoare”, a adăugat Lazea.