Gafa a fost sesizată de Euronews, care a scris: „Autoritățile locale române au reușit să afișeze un steag care nu mai este în uz de mai bine de două secole, marcând în mod incorect vizita ambasadorului britanic Paul Brummell”.
Drapelul folosit luni nu avea inclusă și crucea în formă de X a Sfântului Patrick, un simbol care reprezintă incorporarea Irlandei în Union Jack – drapelul național al Marii Britanii, după ce Irlanda s-a alăturat Angliei și Scoției în Regatul Unit. Steagul de la Iași nu mai este folosit din 1801.
Primăria Iași ase scuză că evenimentul la care a luat parte ambasadorul Brummell a fost organizat de Prefectura Iași.
„Afirmația că „municipalitatea a pus pe masă, în fața diplomatului, un steag britanic care nu mai este din uz din 1801″ este FALSĂ,” declară primarul Mihai Chirica. „În fapt, întrevederea respectivă a fost organizată de către și la Instituția Prefectului – Județul Iași, care, ca atare, este în întregime responsabilă și de „gafa” la care materialul jurnalistic face referire. Conducerea municipalității ieșene a avut și are o colaborare onestă cu Excelența Sa Paul Brummell și cu Ambasada Marii Britanii în România și nu dorește ca o astfel de reflectare distorsionată a faptelor să afecteze portofoliul și calitatea relațiilor internaționale ale Municipiului Iași.”
Cu o zi înainte de această gafă, amintește Euronews, autoritățile române au comis o altă greșeală gravă de protocol. În cadrul ceremoniei de inaugurare a Consulatului Estoniei de la Constanța, steagul estonian a fost arborat greșit și premierul estonian a îndreptat situația, poziționându-l corect.