PD-L propune 37 de măsuri anticriză

PD-L propune 37 de măsuri anticriză
Adriean Videanu, prim-vicepreședinte PD-L și ministru al Economiei, a prezentat duminică, într-o conferință de presă, măsurile anticriză propusă de partidul său, precum extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri
Publicat: 16/02/2012, 08:47
Actualizat: 14/03/2012, 10:05

 

Adriean Videanu, prim-vicepreședinte PD-L și ministru al Economiei, a prezentat duminică, într-o conferință de presă, măsurile anticriză propusă de partidul său, precum extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, și a afirmat că au fost găsite 37 de măsuri care vor fi discutate luni în coaliție.

Videanu a spus că PD-L măsurile anticriză vizează creșterea economică, majorarea veniturilor bugetare, raționalizarea cheltuielilor bugetare și creșterea lichidității monetare în sistemul bancar.

În ceea ce privește creșterea economică, PD-L propune instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri într-un cuantum între 200.000 de euro și 500.000 de euro, a spus Videanu.

"Propunem instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri. Avem în vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri într-un cuantum între 200.000 de euro și 500.000 de euro, dar trebuie să discutăm cu ministerul Finanțelor", a spus Videanu.

El a explicat că acest ajutor de minimis poate fi folosit pentru deblocarea arieratelor bugetare și comerciale la nivelul IMM-urilor.

"Aceasta înseamnă implicarea statului prin acordarea unui ajutor de minimis, care are un efect curativ, pentru a putea debloca activitatea multor IMM-uri. Acest lucru este la nivelul deciziei Guvernului, întrucât ajutorul de minimis este aprobat de Comisia Europeană", a spus Videanu.

Întrebat de unde se vor lua fondurile necesare extinderii ajutorului de minimis, Videanu a precizat că acestea vor fi alocate funcție de resursele bugetare avute la dispoziție.

"Practic, efortul pe care bugetul statului îl face este unul relativ mic. Dacă punem în lege acest ajutor de minimis în proporție de 70% sau de 60%, să fie utilizat pentru achitarea obligațiilor bugetare, vă dați seama că este numai un transfer temporar de ajutor. Practic, acest lucru are darul de a debloca economia", a spus Videanu.

Totodată, PD-L susține poducția pentru export prin garanții și contragaranții, fiind necesar ca statul, prin pârghiile care le are, respectiv Eximbank, să lărgească aria garanțiilor și contragaranțiilor pentru a sprijini producția de export.

Videanu a arătat că PD-L propune scutirea profitului reinvestit în economia reală, dar și acordarea unui credit fiscal pentru renovarea și modernizarea locuințelor și clădirilor, întrucât în momentul de față aceasta reprezintă o zonă de evaziune fiscală majoră.

PD-L propune, potrivit lui Videanu, și deblocarea garanțiilor de bună execuție, care implică înlocuirea garanțiilor în cash cu o scrisoare de garanție bancară, dar și dezvoltarea unui proiect național de investiții de mediu și irigații, complementar cu un sistem de protecție împotriva vicisitudinilor.

În ceea ce privește creșterea veniturilor bugetare, PD-L cere urgentarea valorificării unităților de atribuire conform protocolului de la Kyoto. Videanu a explicat că România are un disponibil de circa 250-280 de milioane de tone de emisii de CO2, care înseamnă peste 2,5 miliarde de euro și care, valorificate, ar putea să creeze premisele investițiilor în economia reală.

"Teoria că ar trebui să păstrăm acest disponibil, că poate explodează economia națională, este o mare eroare din punctul nostru de vedere", a subliniat Videanu.

El a arătat că PD-L propune, de asemenea, vânzarea, după o analiză atentă, pe fiecare societate în parte, a participațiilor minoriare ale statului deținute de AVAS și de Oficiul de Privatizare din subordinea ministerului Economiei, dar și vânzarea de către autoritățile locale a terenurilor pe care se află clădiri rezidențiale.

PD-L este de acord, totodată, cu introducerea impozitului forfetar pe activități unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat și înlocuirea impozitului minim, dar și urgentarea apariției Legii parteneriatului public-privat.

"Nu avem un cadrul legal coerent în ceea ce privește acest lucru. Ministerul Economiei a identificat toate oportunitățile de investiții în zona energetică, sunt aproximativ 40 de miliarde de euro care pot reprezenta interese pentru mari investitori", a spus Videanu.

El a arătat că PD-L propune analiza posibilităților de reducere a evaziunii fiscale, în domenii precum carburanții, acciza pe alcool și tutun.

"În zona carburanților, chiar vrem să evaluăm posibilitatea colectării accizei la pompă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea evaziunii fiscale din acest punct de vedere. Am spus identificarea zonei negre din evaziunea fiscală. Nu spun reducerea accizelor, ci diminuarea zonei negre în zona accizelor, printr-un control mai eficace pe care ANAF trebuie să îl facă", a adăugat Videanu.

În ceea ce privește restructurarea cheltuielilor bugetare, PD-L propune restructurarea ANAF, plecând de la premisa simplificării fiscale și reducerii evaziunii fiscale, astfel încât ANAF va trebui să se concentreze pe zona evaziunii.

Potrivit lui Videanu, PD-L propune adoptarea Legii responsabilității fiscale pentru evaluarea performanței ordonatorilor principali de credit în gestionarea banului public, dar și îmbunătățirea procedurilor de control financiar, audit public intern și control intern în instituțiilor statului.

PD-L solicită, de asemenea, restructurarea și depolitizarea autorităților de management privind accesarea fondurilor structurale, dar și instituirea simetriei de tratament între agenții economici și stat din punct de vedere al obligațiilor bugetare.

În ceea ce privește creșterea lichidității monetare în sistemul bancar, PD-L urmărește scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor depozitate în bănci, precum și creșterea ponderii împrumutului public intern pe termen scurt și foarte scurt în totalul împrumutului public intern.

"Mai sunt o serie de măsuri care vor face obiectul negocierii cu colegii de la PSD în ședința coaliției de mâine (luni, n.r.). Acestea au fost numai o parte dintre măsuri. Cu colegii de la PSD, legat de măsurile propuse de ei, am identificat un număr de 37 de măsuri care vor face obeictul analizei în cadrul coaliției", a spus Videanu.

Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...