Pedeapsa pentru șeful clinicii Sabyc, redusă de CAB de la cinci la trei ani cu executare
Curtea de Apel București (CAB) a redus de la cinci la trei ani de închisoare cu excutare pedepsele pentru șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, în timp ce Victor Zota, fost director executiv al ANT, a rămas cu pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.
Instanța Curții de Apel București a admis, joi, apelurile formulate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) de șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit și Genia Ziskind, Cecilia Borza și Yair Miron și a respins contestațiile formulate de Victor Zota și Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional București al ANT.
Astfel, instanța a desființat în parte sentința din 14 noiembrie 2012 a Tribunalului București și, rejudecând pe fond procesul, i-a condamnat pe Harry Mironescu, Natan Lewit, Genia Ziskind, Cecilia Borza și Yair Miron la câte trei ani de închisoare cu executare, judecătorii dispunând totodată și interzicerea unor drepturile civile, după executarea pedepselor.
În cazul lui Zota și al Rosanei Turcu, Curtea de Apel București a menținut pedepsele dispuse de Tribunalul București, cei doi rămânând cu trei luni de închisoare cu suspendare și, respectiv, șase luni de închisoare cu executare.
Decizia Curții de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanța supremă.
În 14 noiembrie 2012, Tribunalul București i-a condamnat, miercuri, pe șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit și Genia Ziskind, Cecilia Borza și Yair Miron la cinci ani de închisoare cu executare, iar Victor Zota, fost director executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional București al Agenției Naționale de Transplant (ANT), la șase luni de închisoare cu executarea pedepsei.
Victor Zota a declarat atunci că va sesiza instanțele europene pentru pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare primită, precizând că este primul cetățean român condamnat pentru aplicarea a trei directive europene.
„Sunt primul cetățean al României care este condamnat pentru aplicarea a trei directive europene. Este cea mai mare manipulare. Voi sesiza toate instanțele europene”, a spus fostul director executiv al ANT.
Zota a precizat că nu a făcut altceva decât să aplice în România directivele europene în domeniul respectiv, că Agenția Națională de Transplant acreditează, iar Ministerul Sănătății autorizează.
Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel București.
Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 24 februarie 2010 pe șeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit și Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT și Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional București al ANT.
Potrivit procurorilor, patronii și angajați ai clinicii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.
Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care consimțeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzați supraveghind procedura de stimulare ovariană și de prelevare de ovocite.
Angajații clinicii țineau evidența concretă a analizelor efectuate și a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităților de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentației acordate, a transportului, dar și plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.
Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel și că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenție.
De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat instanței dizolvarea SC Sabyc SRL, „având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracțiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea mai mare de trei ani”.