Prima pagină » Știri » Pedeliștii au inventat oile-litere ca să placă Baciului Zeus – VIDEO

Pedeliștii au inventat oile-litere ca să placă Baciului Zeus – VIDEO

Cine îl primește mai bine pe Băsescu? Un concurs național la care participanții sunt liderii PD-L. Șeful statului, explicând că „deocamdată avem o criză", a fost în weekend la Năsăud și Bucșoaia, două zone frumoase în care se desfășurau două serbări locale, a îmbrăcat o bundiță cu blană de jder, a purtat o pălărie cu pene de păun

Cine îl primește mai bine pe Băsescu? Un concurs național la care participanții sunt liderii PD-L. Șeful statului, explicând că „deocamdată avem o criză”, a fost în weekend la Năsăud și Bucșoaia, două zone frumoase în care se desfășurau două serbări locale, a îmbrăcat o bundiță cu blană de jder, a purtat o pălărie cu pene de păun, a tuns o oaie, i-a introdus pe localnici în relația ginere-soacră.

În Năsăud, ca vizita să meargă, autoritățile au asfaltat, porțiuni din DN 17 C, pe traseul pe care urma să-l stră­bată șeful statului, asfaltul, potrivit localnicilor, fiind turnat inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică. De altfel, participanții s-au trezit că au pe încălțăminte urme de bitum abia pus. „O minciună!” a tunat vicepreședintele PD-L Ioan Oltean, șef al organizației locale. „Nu s-a asfaltat noaptea trecută, muncitorii au terminat lucrul la ora 18.00, sâmbătă”. În fine, când, cât și de ce contează mai puțin, important e că se lucrează și în weekend. Lăsând asfaltul neuscat, președintele a plecat spre altă zonă.

La Bucșoaia, unde era așteptat la serbarea „Hora Bucovinei” de către pedelistul Gheorghe Flutur. Pre­ședintele CJ Suceava, Flutur, s-a întrecut pe sine: a reușit să maseze pe un deal mii de oi, grupate în țarcuri, astfel încât, văzute de sus, să scrie „Bucovina”. Între­bat de Gândul „de ce?”, Flutur a început prin a se întreba mirat: „S-a văzut și la televizor?” și a con­tinuat apoi mândru: „Eu am scris-o!”. „Este vorba de perioada în care oile urcă la munte. Am avut 356 de baci invitați, concursuri… Bacii nu știau ce să mai facă, cum să ajute, îmi cereau să îi pun la treabă, așa că le-am spus să facă stânile în formă de litere. În fiecare literă a intrat câte o stână”, a explicat Flutur. El a susținut că intenția sa a fost aceea ca „brandul Bucovina să fie cât mai puternic promovat”. „A fost un moment impresionant… Oamenii au pus atâta suflet încât îmi dau seama că anul viitor va trebui să fie mult mai mult. Nu am făcut nicio repetiție, totul a fost din suflet”.

Relația soacră-președinte

Soacra a devenit un element de campanie electorală prezidențială, nu pentru liderul PSD Mircea Geoană, ci pentru actualul șef al statului, Traian Băsescu. După ce l-a ironizat de mai multe ori pe Geoană pentru că i-ar fi frică de soacră, președintele a arătat, ieri, că nici el nu iese din cuvântul mamei soției sale. Băsescu a mers la Bucșoaia, la serbarea populară „Hora Bucovinei”, unde le-a povestit, de pe scenă, participanților cum a ajuns acolo: „Pentru mine, bucovinenii sunt o parte deosebită a sufletului național. Aici revin de mai multe ori pe an, chiar înainte să plec, azi (ieri – n.red.), ne întrebam dacă să mergem doar până la Năsăud sau și până la Bucșoaia. Soția a spus să mergem și până la Bucșoaia. Dar cel mai tare a spus soacra. Eu i-am spus: ­«Mamă soacră, dar am fost de Paște, acum câteva săptămâni!» Ea a spus: «Niciodată nu-ți vezi de suficiente ori soacra într-un an!». Așa că a trebuit să dau curs nu numai bucuriei, dar și plăcerii de a reveni pe meleagurile soției mele”.

La Bucșoaia, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întrecut pe sine: a reușit să maseze pe un deal mii de oi, grupate în țarcuri astfel încât, văzute de sus, să scrie „Bucovina”. Pentru șeful statului a pregătit un program special. Băsescu a tuns o oaie, fiind declarat „câștigător al concursului” de către ciobani. Șeful statului a primit la sosire o bundiță populară de jder, pe care a purtat-o în permanență, un chimir, un suman de la un cioban și o pălărie tradițională. Șeful statului nu a avut chef să stea de vorbă cu ziariștii, care l-au întrebat dacă va mai candida. „Deocamdată avem criză, sunt europarlamentare, de asta vă arde acum?”, a răspus președintele.

Năsăudul – campion la academicieni

Băsescu venise la Bucșoaia de la Năsăud, unde un alt lider democrat-liberal, Ioan Oltean, îl primise cu mare pompă. Aici, Băsescu a participat, tot împreună cu soția, la zilele orașului. Și aici, președintele a fost cadorisit cu o pălărie neagră cu creastă verde și un colac de pâine. A gâdilat orgoliul local, felicitându-i pe cei aproximativ 5.000 de năsăudeni prezenți pentru lupta lor pentru libertate și pentru faptul că au dat, până în prezent, cei mai mulți membri ai Academiei Române – 20 – dintre toate orașele țării. „Năsăudenii au învățat că fiecare dintre ei vrea să fie liber și să aibă acces la carte, tradiție care a făcut din Năsăud orașul care a dat țării cel mai mare număr de academicieni: pe Coșbuc, Rebreanu, dar și pe Miron Cristea. Am avut profesor în comisia de examinare pe fiul academicianului Grigore Moisil când am dat examen la Institutul de marină și am promovat, mi-a dat notă de trecere. (…) Și azi vă purtați portul, vă cântați portul și sunteți unul din marii furnizori de românism. Mândria de a fi năsăudean se vede pe fețele dumneavoastră. Sunteți mândri că sunteți oameni ai locului și că dintre dumneavoastră s-au ridicat atât de mulți oameni de seamă”.

În Năsăud, ca vizita să meargă bine, autoritățile au asfaltat, pe porțiuni, DN 17 C, pe traseul pe care urma să-l străbată șeful statului, asfaltul, potrivit localnicilor, fiind turnat inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică. „O minciună!” a tunat vicepreședintele PD-L Ioan Oltean, șef al organizației locale.

„Nu s-a asfaltat noaptea trecută, ieri (sâmbătă, n.r.) muncitorii au terminat lucrul la ora 18,00. Reabilitarea acelei poțiuni a început înainte de a se ști că vine președintele, în urmă cu aproximativ zece zile”, ne-a declarat liderul democrat-liberal. Aceeași poziție a avut-o și președintele Consiliului Județean, pedelistul Liviu Mihai Rusu. El a subliniat că, fiind vorba de un drum național, porțiunea vizată nu intră în subordinea CJ, ci a Regionalei de Drumuri Cluj.

„DN17C, drumul care face legătura cu Suceava, face parte din programul de reabilitare. Se lucrează de vreo 12 zile”, a spus el. Rusu a explicat asfaltarea „parțială” prin aceea că în ultimele zile s-a lucrat pe porțiunea Năsăud în zonele în care asfaltul era deteriorat. „Nu s-a lucrat noaptea. (…) Nu este nimic adevărat. Dar poți opri lumea să vorbească ?”, a concluzionat el.

Citește și