Șoferii prinși băuți au participat la procesul de autopsie și au spălat cadavrele, dar și locurile de păstrare a acestora, notează publika.md.
Programul de reeducare durează trei luni, timp în care participanții vor mai merge și în spitale pentru a acorda asistență victimelor accidentelor rutiere.
Vizita la morgă a bărbaților, al căror permis de conducere a fost suspendat, a durat aproximativ cinci ore. „Va fi un impact psihologic foarte mare pentru că nu toți rezistă. Numai mirosul și vederea cadavrului și deja este impact psihologic asupra persoanei”, a precizat Valeriu Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală, potrivit sursei citate.
Programul durează până la trei luni și costă patru mii de lei, suma achitată de șoferi. În prezent, 24 de persoane participă la program.
Noul model de reabilitare a șoferilor prinși băuți la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Guvernul de la Chișinău.
Potrivit legii, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permis de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.
În cazul în care instanța suspendă carnetul, aceștia își pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susțină din nou și examenele auto.