Pensia medie pentru magistrați depășește 18.300 de lei. Câte pensii de serviciu se plătesc în România
În total, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii, la sârșitul lunii iulie 2019 exista un număr total de 9.326 de beneficiari de pensii de serviciu.
Dintre aceștia, cei mai mulți, cu un număr de 3.814, sunt beneficiari ai statulului procurorilor și judecătorilor.
Pensia medie în cazul acesteor categorii a fost, la sfârșitul lunii iulie 2019, de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată din bugetul de stat, iar 3.273 cotă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pensia medie în cazul membrilor corpului diplomatic și consular era de 5.537 lei, din care 3.373 lei suportați de la bugetul de stat. De această pensie, beneficiau la sfârșitul lui iulie 850 de persoane.
În ceea ce privește statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 805 persoane iar pensia medie de 4.475 de lei.
Reprezentanți ai Casei Naționale de Pensii au precizat că pensiile de serviciu se stabilesc în baza unor legi cu caracter special. „Menționăm că plata pensiilor de serviciu se suportă atât din Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât și din Bugetul de stat (BS), astfel: pentru partea din pensie aferentă sistemului contributiv (calculată pe baza punctajului mediu anual) plata se realizează din Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferența dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea specială) și pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de stat.
Precizăm că informațiile nu cuprind sistemele neintegrate sistemului public de pensii: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaților, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale, respectiv a Serviciului Român de Informații”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.