Pensia minimă, garantată de stat. Chiar dacă nu ai cotizat deloc, tot iei acești bani
Subiectul rămâne la fel de sensibil ca până acum și exploatat de politicieni mai cu seamă din punct de vedere electoral. Însă pe cetățeni îi interesează doar partea practică – se măresc sau nu pensiile în 2020? Oamenilor nu le pasă de calculele partidelor, pe ei nu-i interesează indicele inflației și nici dacă economia e gripată sau nu. Românii vor să știe pe ce bani se pot baza.
Deocamdată, sigură e doar pensia minimă garantată de stat. Chiar și cei care nu au cotizat deloc tot primesc bani! Pentru anul 2020, cuantumul pensiei minime a fost fixat la 704 lei.
„Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este același din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână același, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii și pentru care statul găsește, totuși, îndreptățit, să acorde o sumă pentru acoperirea, e adevărat, insuficientă, a nevoilor acestor oameni”, a declarat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru afirmă că statul român are în vedere principiul contributivității atunci când stabilește indemnizația cuvenită pensionarilor: „Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget și ne vom ține de ele”.
Cât privește mărirea așteptată în toamnă de toți românii, stipulată în noua Lege a pensiilor, Violeta Alexandru declară că „se fac eforturi pentru găsirea unei soluții la momentul rectificării bugetare. Vă puteți aștepta din partea noastră să venim cu o inițiativă în Guvern în acest an, nu ignorăm problema, suntem foarte concentrați pe acest aspect”. Totuși, faptul că ministrul Muncii spune că „și în cursul anului viitor vom încerca să identificăm soluții și veți vedea din partea noastră o inițiativă pe această temă” nu prea le dă multe speranțe cetățenilor.