Recalcularea pensiilor a generat un adevărat haos printre vârstnici, mulți fiind nemulțumiți de banii pe care i-au primit în plus. Un pensionar care primește o sumă, la care alți pensionari nici nu îndrăznesc să viseze, 17.000 de lei, consideră că a fost nedreptățit.
La casele de pensii, din toată ţara, mii de persoane vin să ceară explicații pentru modul în care s-a efectuat recalcularea pensiilor.
„Ieri am chemat salvarea, că mi-a venit rău când am văzut! Nu se poate aşa ceva!” Nanu Voica a venit în lacrimi la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Bătrâna primit în plus, în urma recalculării, doar 45 de lei.
„Mi se pare o bătaie de joc. Cu cine mă compară pe mine, cu care? E prea mare pensia mea? Bucătar-cofetar. Şi am hrănit generaţii de copii”, spune Nanu Voica, pensionară.
Din păcate, femeia abia se descurcă cu cei 2.223 de lei. „Te mulţumeşti şi faci din ce ai. Dar nu se poate. Chia să-ţi taie orice drept. Nu-mi permit să-mi iau un aparat de auzit? Cum? Când e între 2.400 şi 5.000”, mai spune femeia.
Un caz neobișnuit este cel al unui pensionar care primeşte o pensie de 17.000 lei impozabili, adică 16.000 net. Bărbatul este, însă, nemulțumit și consideră că pensia lui ar fi trebuit să crească 22.000 lei. „Ar fi trebuit să crească la 22.000. În IT am muncit. În ţară şi în străinătate. E un haos de pomană! Asta e când faci rapid, ca să vezi dacă prezinţi în septembrie nişte rezultate pentru alegeri”, a declarat acesta.
Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Craiova, că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2024, nu va avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
Premierul a estimat că efortul bugetar necesar pentru această măsură se ridică la aproximativ 800 de milioane, o sumă pe care o consideră rezonabilă și care se încadrează în cheltuielile asociate procesului de recalculare a pensiilor.
Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. (..) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era uniformă (..) au fost creşteri şi mai mari şi atunci, mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă la Craiova.
CITEȘTE ȘI:
I-a fost recalculată pensia unui sibian de aproape 20.000 LEI. Cât va primi de la 1 septembrie