Prima pagină » Știri » „Pensionarul” Gheorghe Ștefan, după 6 luni de arest: Nu mai am drobul de sare deasupra capului

„Pensionarul” Gheorghe Ștefan, după 6 luni de arest: Nu mai am drobul de sare deasupra capului

Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a declarat că în perioada în care a fost arestat preventiv a contractat o ciupercă candida la gât, helicobacter la stomac și i-a reapărut leucemia cronică limfatică, el precizând că acum se simte mai bine, pentru că este "un simplu pensionar".

Gheorghe Ștefan, aflat din 15 aprilie în arest la domiciliu, a venit, luni, la instanța supremă, care judecă dosarul Microsoft, în care este acuzat alături de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae, la ieșire el fiind așteptat de mai mulți jurnaliști, care l-au întrebat despre starea sa de sănătate.

„La mine pot să vă spun concret pe analize. Am contractat o ciupercă candida la gât, helicobacter la stomac, au reapărut leucemia cronică limfatică incipientă și bronșită cronică, deci patru boli pe care nu le aveam, în afară de prostată, tensiune arterială, deci boli cardiovasculare. Astea au venit suplimentar în condițiile de acolo”, a spus Gheorghe Ștefan.

El a precizat că la instanța supremă a fost un termen pentru depunere de excepții și cereri.

„Acum este cameră preliminară, un termen de depus excepții și cereri. Am înțeles că Parchetul a cerut un termen pentru a răspunde la excepțiile și cererile depuse de doi avocați, din partea mea și din partea altui coleg”, a afirmat fostul primar din Piatra Neamț.

Întrebat dacă poate fi judecat pe procedură simplificată, având în vedere că și-a recunoscut fapta, el a spus că „recunoașterea înseamnă să recunoști total ceea ce îți impută procurorii”, însă în cazul său a fost vorba doar despre declarații de martori și denunțători.

„Problema este în felul următor. Eu consider că trebuie să administrăm toate probele, să vedem gravitatea și proporționalitatea faptei, contează foarte mult. Din ce am înțeles eu, și nu aș vrea să se interpreteze, recunoașterea înseamnă să recunoști total ceea ce îți impută procurorii, iar la mine nu sunt decât declarații de martori și denunțători. Vă dați seama că o parte din denunțători și din martori, probabil declarațiile lor nu sunt sută la sută exacte”, a declarat Gheorghe Ștefan.

De asemenea, întrebat dacă este adevărat că i-a spus lui Dorin Cocoș să recunoască faptele, Gheorghe Ștefan a răspuns: „Nu vreau să interpretez, pentru că s-ar putea interpreta că dau din dosar, nu vreau ca cei care judecă cazul în momentul de față să considere că mai fac un lucru care nu e în regulă”.

Totodată, chestionat dacă se simte trădat când îl vede pe Cocoș, fostul primar a răspuns negativ.

„Nu mă simt trădat, mă simt bărbat”, a spus Gheorghe Ștefan.

Jurnaliștii l-au întrebat și ce părere are despre arestarea Elenei Udrea, el evitând să dea un răspuns clar și afirmând doar că, din punctul său de vedere, noul Cod de procedură penală are foarte multe articole interpretabile.

„Nu pot să comentez. După opinia mea noul Cod de procedură penală are foarte multe articole interpretabile și cred că ar trebui corectat și să fie mult mai exact și mai pragmatic”, a spus Ștefan, care a adăugat că în momentul în care te afli în „beciul domnesc” ai presiuni psihice, chiar dacă spui că nu le ai.

„Când am spus eu că beciul domnesc te înmoaie asta e realitatea”, a mai spus el.

De asemenea, întrebat de relația cu Elena Udrea, Gheorghe Ștefan a declarat că este apropiat de foarte mulți oameni, nu numai de Elena Udrea, cu aceasta având „o relație normală de partid”, pe care o avea cu toți colegii săi din Biroul Executiv al PDL.

El a fost întrebat și ce relație avea cu Traian Băsescu, răspunzând: „Aveam o relație cum o aveau toți cei din PDL și în momentul în care eram în conducerea partidului ca vicepreședinte. Deci o relație instituțională”.

Totodată, Gheorghe Ștefan a fost întrebat ce va face de ziua sa de naștere, pe 23 aprilie, el spunând că așteaptă invitați.

„De ziua mea stau acasă, nu plec nicăieri. Aștept inivați, pot să vă spun că și acum am avut foarte mulți. Eu nu mai am telefon mobil, telefon fix și soția mea îi programează pe ore, pentru că sunt foarte mulți doritori. După șase luni vor să mă vadă și atunci nu pot veni toți o dată”, a spus Gheorghe Ștefan.

El a precizat că lucrul care l-a bucurat cel mai tare după ce a ieșit din arest este că a ajuns aproape de familie și că poate să își trateze bolile de care suferă.

„Să-mi lungesc viața, pentru că până la urmă fiecare dorește probabil să-și vadă nepoții mari, cum am eu trei nepoți. (…) Eu sunt în momentul de față un om liber și un simplu pensionar și nu mai am apăsările pe care le aveam și nu mai am drobul de sare deasupra capului, deci mă simt mult mai bine. Când erai într-un partid, când erai și primar, când trebuia să fii și sentimental apropiat de o echipă de fotbal, nu-ți era ușor”, a adăugat el.

Acesta a mai spus că de ziua sa își dorește sănătate și liniște.

„Îmi doresc să am sănătate, și liniște, și o zi frumoasă. Am de toate acasă și tărie, și bere, și vin, și șampanie, cine vine îl servesc pe alese. Eu de obicei beau vin roșu și șampanie, pentru că sunt băuturile cele mai sănătoase pentru vârsta mea. (…) Cu Dorin Cocoș și Elena Udrea niciodată nu mi-am petrecut ziua”, a mai spus Gheorghe Ștefan.

Gheorghe Ștefan, ultimul arestat în dosarul Microsoft, a fost eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu în 15 aprilie, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

În dosarul „Microsoft”, ceilalți acuzați, respectiv Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae sunt și ei arestați la domiciliu. Dorin Cocoș este, însă, în arest pentru că pe numele său mai este emis un mandat, în dosarul „Bica 2”.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae, precum și primarul suspendat Gheorghe Ștefan și fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimiși în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Anchetatorii au disjuns, astfel, urmărirea penală față de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în fața instanței.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru și primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În acest dosar sunt vizați și alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

Cocoș, Sandu, Nicolae și Ștefan au fost arestați preventiv în acest dosar în 29 octombrie 2014.

Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae au stat în arest preventiv până în 25 ianuarie, când au fost plasați în arest la domiciliu, în urma deciziei instanței supreme, după ce ar fi făcut denunțuri în dosar.

În cazul lui Dorin Cocoș, instanța a dispus, în 23 februarie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA, după ce fostul soț al Elenei Udrea ar fi făcut un denunț în dosarul „Microsoft”

Dorin Cocoș a rămas însă în arestul Poliției Capitalei, întrucât pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Elena Udrea a fost și ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 – 17 februarie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. În 25 februarie, Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Citește și