„Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezența sau absența armelor nucleare în niciun loc, general sau specific”, a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului, la solicitarea MEDIAFAX.
De asemenea, el a menționat că această politică se bazează pe nevoia de a bloca accesul adversarilor la informații militare și de a proteja sistemul de amenințări teroriste sau sabotaj.
„Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informații militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potențiali, nevoia de creștere a eficienței în descurajarea amenințărilor nucleare și de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special față de amenințările de sabotaj sau a celor teroriste”, potrivit sursei citate.
Statele Unite ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă două surse citate joi de site-ul EurActiv.com, însă aceste informații sunt respinse cu fermitate de MAE.
Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic și politic. „Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este ușor de îndeplinit”, a declarat sursa citată, sub protecția anonimatului. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe și ministrul Apărării au respins informațiile. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, la Buzău, întrebat fiind de informațiile potrivit cărora Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, că „nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție” și că este vorba despre o speculație.
De asemenea, fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că legislația internă interzice importul și tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul național, România fiind și membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.