Pentagonul a anunțat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

Pentagonul a anunțat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu
Publicat: 12/07/2013, 19:44
Actualizat: 01/02/2019, 04:27

Pentagonul a anunțat miercuri seara pe site că firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a câștigat licitația pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza de la Deveselu, în care vor fi instalați interceptori de tip SM-3.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza va ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare și în ea vor fi staționați aproximativ 200 de militari și tehnicieni americani.

„Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obținut un contract ferm cu preț fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea și construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România”, anunță Pentagonul pe site.

„Lucrările vor fi efectuate în România și la Morrestown, în New Jersey (nord-est)”, continuă Pentagonul în acest anunț, precizând că „o combinație de fonduri pentru construcții militare din exercițiul financiar pe 2013 și fonduri din exercițiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare și inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate” în acest sens.

„Licitația a fost anunțată pe Internet și s-au primit opt oferte”, precizează Pentagonul în finalul anunțului, adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.

Lucrările includ construirea instalației de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare și transmisiuni; construirea zonei de locuit și crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională Rose Gottemoeller.

„Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA) la Baza Deveselu și vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcția acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, într-o vizită la București.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al Statelor Unite din Europa ar urma să devină operațională în 2015.

Unele îngrijorări cu privire la Baza Deveselu au apărut după ce administrația americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunțând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a amenințărilor din partea Coreei de Nord.

„Banii pentru bază sunt deja prevăzuți în buget și vrem ca proiectul de construcție să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operațională”, a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, „nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un „partener foarte important” pentru Statele Unite.

Președintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că „există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă „imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influența planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: „Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul național și bugetul apărării în sprijinul proiectului”.

Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate și sunt disponibile, prin urmare, „nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce privește România”. „Ați fost un partener foarte important și considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără...
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform