Pentru 700 milioane de copii din lume, copilăria s-a încheiat prea devreme. România, în topul țărilor cu adolescente care devin mame
Primul Indice anual privind sfârșitul copilăriei, „End of Childhood Index”, întocmit de „Salvați Copiii”, compară cele mai recente date pentru 172 de țări și evaluează unde sunt cei mai mulți și unde sunt cei mai puțini copii lipsiți de copilărie.
Norvegia, Slovenia și Finlanda sunt în topul clasamentului. Primele zece țări, în general, obțin scoruri foarte mari în ceea ce privește sănătatea, nutriția, educația și protecția copiilor. Statele Unite se situează pe locul 36, iar Niger ocupă ultimul loc printre țările studiate. România ocupă locul 52.
Printre factorii care duc la o copilărie închieată prea devreme este și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sau „copiii care nasc copii”, așa cum sunt catalogați în raport.
Astfel, potrivit „Salvați Copiii”, în fiecare an, aproximativ 17 milioane de fete dau naștere unui copil, fiind forțate să își asume responsabilități de adulți și punându-și în pericol sănătatea, educația și perspectivele economice. Cele mai multe nașteri în rândul adolescentelor, respectiv 95%, apar în țările în curs de dezvoltare, iar 9 din 10 dintre aceste nașteri se produc în timpul căsătoriei sau concubinajului.
În ceea ce privește România, se înregistrează 34 de nașteri la 1.000 de adolescente între 15 și 19 ani. Totodată, 6,7% dintre adolescentele din țara noastră se căsătoresc. În plus, datele Eurostat (2015) arată că, în Uniunea Europeană, România înregistra cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 si 17 ani (9,282 de nașteri, adică 4,7% din totalul nașterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani). Această situație a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale să atragă atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la îngrijiri de sănătate sexuală și a reproducerii pentru tinerele și adolescentele din țară.
În lume, aproximativ 40 de milioane de fete cu vârste între 15-19 ani sunt căsătorite,15 milioane, sub vârsta de 18 ani, sunt căsătorite încă din copilărie în fiecare an și patru milioane sunt căsătorite în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 15 ani.
Un alt indicator este rata mortalității sub vârsta de cinci ani. La nivel mondial, numărul copiilor cu vârsta sub cinci ani care mor din cauza unor cauze care pot fi prevenite s-a înjumătățit în comparație cu situația din anul 1990, mulțumită acțiunii globale care a îmbunătățit acoperirea și calitatea îngrijirii materne și medicale a copilului și datorită imunizărilor.
În România, se înregistrează 11 decese la o mie de nașteri, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa.
Potrivit raportului, la nivel mondial, 263 de milioane de copii sunt în continuare neșcolarizați, 168 de milioane de copii sunt exploatați prin muncă, iar jumătate dintre aceștia sunt supuși unor munci periculoase. 156 milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt subdezvoltați.
Totodată, aproape 28 de milioane de copii de copii au fost strămutați cu forța din casele lor, respectiv 11 milioane sunt refugiați, 17 milioane sunt strămutați pe plan intern.
Aproximativ opt milioane de băieți și fete cu vârste cuprinse între 0-19 ani mor în fiecare an, 75% dintre ei fiind copii cu vârste sub cinci ani. Mai mult de 75.000 de băieți și fete cu vârste sub 20 de ani au fost uciși în 2015, mai arată raportul.