Pentru că au fost păcăliți de Ministerul Transporturilor, angajații ROMATSA amenință cu declanșarea grevei generale

Publicat: 19 08. 2015, 14:40
1-5090707-mediafax-foto-catalin-abagiu

Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliștilor din Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că în zilele următoare va fi stabilită data la care ar urma să fie declanșată greva generală, angajații fiind nemulțumiți de faptul că nici documentul agreat și semnat de sindicaliști și patronat nu a fost respectat.

„Practic, cât nu a fost ministrul Transporturilor în activitate, directorul general Stanciu, cu sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, practic nu a respectat nimic din ce am stabilit cu ministrul și patronatul. A venit Stanciu și nu l-a interesat de nimic. A făcut ce a vrut el. (…) Noi am trimis niște documente către Ministerul Transporturilor și către domnul ministr, dar tot nu se întâmplă nimic. În condițiile acestea, nu avem ce să facem. De trei luni stăm fără contract colectiv de muncă. Lucrurile nu funcționează și se ascund documente”, a spus liderul sindical.

Tudorache a afirmat că tuturor reprezentanților sindicatului le-a fost diminuat salariul cu o treime, în mod abuziv.

Acesta a mai spus că greva generală nu poate fi declanșată în lipsa comisiei de negociere, care, în acest moment, nu există, dar în rest sunt îndeplinite toate procedurile.

„Singura etapă mai este respectarea termenului de 48 de ore din momentul în care facem anunțul grevei generale, pentru că nu pot să anunț acum și în două ore să intrăm în grevă. Nu vom anunța azi greva, pentru că nu avem cum, nefiind anunțată comisia de negociere. Dar astăzi o să trimit prin mail, către toți reprezentanții din România, o propunere de dată de început a grevei și am nevoie ca două treimi din numărul total să fie de acord cu data declanșării grevei. De asemenea, o să propun să mai dăm o șansă și să nu începem greva după doar 48 de ore, asta ca să nu aibă de suferit pasagerii și nici noi, instituția, ca imagine. Voi propune, probabil, șase zile”, a mai spus Gabriel Tudorache.

El a mai spus că neregulile de la ROMATSA au fost semnalate Ministerului Transporturilor, dar și Direcției Naționale Anticorupție.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentanții ROMATSA și cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc în luna iulie, la discuții fiind prezent atunci și ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

În 15 iulie, sindicaliștii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obișnuite.

Aceștia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speță la o direcție operațională sau de siguranță.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci că sindicatele au avut o poziție inflexibilă privind solicitările angajaților și că unele dintre acestea „exced prevederile legale”.

ROMATSA – Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajați. Între 2.500 și 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.