Pentru Cumințenia Pământului s-au strâns doar 562.117 euro. Ce se întâmplă cu banii donați dacă nu se atinge ținta de 6 milioane de dolari

Pentru Cumințenia Pământului s-au strâns doar 562.117 euro. Ce se întâmplă cu banii donați dacă nu se atinge ținta de 6 milioane de dolari
Publicat: 16/08/2016, 20:50

„Am depășit o jumătate de milion de euro în campania ‘Cumințenia Pământului’. Suma totală este de 562.117 euro. În doar două săptămâni am reușit să strângem peste 200.000 de euro”, a scris marți Corina Șuteu pe pagina de Facebook, făcând referire la faptul că suma anunțată la 1 august era de 361.098 de euro.

Defalcate, sumele totale, în funcție de modalitatea prin care s-a donat, sunt următoarele: 349.637 de euro – prin transfer bancar, 122.956 de euro – prin site-ul brancusiealmeu.ro, 50.016 euro – prin eMag și 39.508 euro – prin SMS.

Donații de câte doi euro prin SMS pentru achiziția sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși s-au putut face începând de vineri, 22 iulie. Numărul de SMS-uri trimise este actualizat constant și poate fi verificat la acest link: http://www.donatie.ro/index.php/doneaza-prin-sms/alege-organizatia/brancusi-e-al-meu.

Week-end-ul trecut, 13-14 august, a avut loc festivalul Summer Well, care s-a alăturat campaniei și unde participanții au putut dona direct cu cardul la festival, Ministerul Culturii punând astfel la dispoziție o nouă modalitate de colectare a donațiilor – POS-uri mobile. Participarea instituției la festival a fost posibilă datorită găzduirii de către Summer Well, datorită UniCredit Bank România și eMAG. Până în prezent Ministerul nu a anunțat suma colectată doar în cadrul festivalului. Nici în cazul Electric Castle (festival care s-a desfășurat în perioada 14 – 17 iulie) nu a comunicat suma colectată acolo, dar a anunțat numărul total al donatorilor de la festival (7.920 de persoane).

În plus, la începutul lunii, pe 3 august, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a comunicat faptul că a donat 100.000 de lei (peste 22.000 de euro).

Campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”, lansată oficial în luna mai de către Guvenul României și Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de șase milioane de euro.

În zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunță sumele colectate.

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secțiunea „Întrebări frecvente”), în situația în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donați în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.

De asemenea, în cazul în care sumele donate depășesc valoarea necesară achiziționării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării și punerii în valoare a operei „Cumințenia pământului” – se precizează pe site.

Prețul pentru achiziția operei „Cumințenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii și actualii proprietari ai statuii, moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de șase milioane de euro trebuie colectați prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și celor juridice.

Potrivit anunțului făcut marți, 15 august, de Corina Șuteu pe Facebook, „În perioada următoare Adrian Ghenie va dona contravaloarea uneia dintre lucrările sale, Teatrul Național din București va deschide stagiunea de toamnă cu un spectacol dedicat campaniei pentru ‘Cumințenia Pământului’, toți banii strânși pe bilete fiind donați în conturile campaniei, iar o serie de companii private și-au anunțat intenția de a susține achiziționarea lucrării lui Brâncuși prin intermediul donațiilor”.

De asemenea, TVR va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie care va avea o durată de opt ore, potrivit informațiilor Televiziunii Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×