Surse judiciare au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că procurorii DIICOT Cluj fac percheziții la clinica Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia medicului Mihai Lucan, și la ICUTR, într-un dosar care vizează modul în care mai mulți pacienți ar fi fost înregistrați la ICUTR și tratați apoi la clinica privată.
Procurorul șef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu poate confirma, nici infirma informația.
„În măsura în care avem ceva de comunicat vom da un comunicat de presă”, a spus Mornăilă.
La începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătății, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro. Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătății de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte și profesorul Mihai Lucan, în calitate de șef de secție și de membru în CA, sunt direct responsabili de această situație. Ungureanu îi cerea ministrului Sănătății să controleze dacă Institutul Clinic de Urologie și Transplat Renal nu a fost „căpușată” de clinica privată administrată de fiul profesorului Mihai Lucan, fost membru al echipei manageriale a ICUTR.
Deputatul USR susținea că, din informațiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean și profesorul Mihai Lucan, în calitate de șef de secție transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienți cu alte afecțiuni urologice care au fost internați în institut „prin grava încălcare a legii”.
„Vă atrag atenția că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii și este la un pas de faliment”, arăta Emanuel Ungureanu.
Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienți cu diferite afecțiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituții de stat, erau direcționați de către angajați către Clinica Lukmed, deținută de familia Lucan.
În răspunsul la interpelare, ministrul Sănătății, Florian Bodog, susținea că Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condițiile în care nu există o autorizație sanitară de funcționare emisă de DSP Cluj.
Potrivit răspunsului, Florian Bodog arăta că la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016, în urma căruia s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.