Prima pagină » Știri » Percheziții DNA în Iași și Suceava. Între cei vizați, judecătorul Dan Anton, un procuror și un avocat

Percheziții DNA în Iași și Suceava. Între cei vizați, judecătorul Dan Anton, un procuror și un avocat

Percheziții DNA în Iași și Suceava. Între cei vizați, judecătorul Dan Anton, un procuror și un avocat
Procurorii DNA fac percheziții, miercuri, în județele Iași și Suceava, într-un dosar privind fapte de corupție și infracțiuni contra libertății persoanei, printre cei vizați fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, un procuror, un avocat și oameni de afaceri, spun surse judiciare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Secția de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni contra libertății persoanei, comise în perioada 2014-2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, miercuri se fac percheziții domiciliare în 10 locuri din județele Iași și Suceava, reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că percheziții ale DNA ar avea loc la locuința judecătorului Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, care a mai fost vizat de o serie de percheziții organizate de DIICOT în vară.

De asemenea, percheziții au loc la un procuror, un avocat, la mai mulți oameni de afaceri și la sediile unor societăți comerciale, afirmă sursele citate.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În luna iunie, unsprezece percheziții ale DIICOT au fost făcute în mai multe locuri din Iași, într-un dosar de evaziune fiscală și trafic de influență, printre persoanele vizate fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, care era suspectat că a intervenit în favoarea unor persoane condamnate, în schimbul sumei de 200.000 de lei și al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Astfel, judecătorul ar fi acceptat promisiunea sumei de 200.000 de lei și a unor produse alimentare – curcan și vin – pentru admiterea unei contestații în anulare față de doi condamnați definitiv la trei ani de închisoare pentru evaziune și spălare de bani într-un dosar al DIICOT Iași, potrivit surselor citate.

Acțiunea DIICOT ar fi fost declanșată în urma unui denunț.

Ulterior, judecătorul Dan Anton a fost audiat la sediul DIICOT Iași, alături de mai mulți avocați ai Baroului Iași, care au avut calitatea de martori. Printre aceștia s-a numărat și decanul Baroului din Iași, Marius Striblea. La audieri, avocații au fost întrebați dacă au cunoștință despre vreo mită oferită de persoanele suspectate, iar aceștia au răspuns negativ.

Sursele citate spuneau că în dosar este vorba despre familia de etnie romă Nunucă din comuna Moțca, județul Iași, care ar fi vrut să îi ofere 200.000 de lei și mai multe bunuri judecătorului, printr-un fost președinte al Judecătoriei Pașcani Viorel Maftei – în prezent pensionat -, pentru a admite o contestație în anulare.

Astfel, au fost audiați avocații care au reprezentat, de-a lungul anilor, membri ai familiei Nunucă în diferite spețe, aceștia din urmă ajungând să fie condamnați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și înșelăciune.

Anterior, judecătorul Dan Anton a fost martor într-un dosar instrumentat de DNA Iași, în care mai mulți membri ai lumii interlope din Iași spuneau că îl pot determina pe acesta să dea o soluție favorabilă într-un caz de trafic de persoane.

În speța respectivă, trei membri ai lumii interlope din Iași – Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon și Gelu Corduneanu – au fost arestați și procesul se desfășoară și în prezent la Tribunalul Iași. Cei trei ar fi primit 40.000 de euro cu promisiunea că pot interveni la judecătorul Anton, însă implicarea lui nu a fost demonstrată.

Potrivit rechizitoriului prin care dosarul a fost trimis la instanță, în august 2013, în perioada mai – iunie 2013, Cristodorescu și Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la denunțătoarea Mihaela Pavăl (fostă Moise), judecată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curții de Apel Iași pentru trafic de persoane și condamnată în primă instanță la șapte ani de închisoare, 40.300 de euro, din care au primit, în două tranșe egale, 40.000 de euro.

Aceștia, susțineau anchetatorii, ar fi lăsat-o pe denunțătoare să creadă „că au influență asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătățească pedeapsa și să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiționată a executării pedepsei”.

Inculpații i-ar fi promis Mihaelei Pavăl că vor interveni pe lângă judecătorii Dan Anton și Elena Scrimințchi, din cadrul Curții de Apel Iași, susțineau procurorii.

Citește și