Prima pagină » Știri » Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene

Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene

Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene
Procurorii DNA Iași fac percheziții, miercuri, la București și Iași, la Consiliul Județean, la asociația EuroNEST din Iași, la firme și locuințele unor persoane, într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene, legat de sistemul de management al deșeurilor și achiziția de autospeciale pentru ISU.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurori ai DNA – Serviciul Teritorial Iași fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2014-2015.

Miercuri, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt făcute percheziții în 6 locuri din municipiul București și județul Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Procurorii DNA au descins inclusiv la sediul CJ Iași și la asociația EuroNEST, aflată în subordinea Consiliului.

Președintele CJ Iași, Victorel Lupu, care este plecat la Piatra Neamț la o întâlnire a ADR Nord-Est, a spus că ancheta procurorilor ar viza documente legate de sistemul de management integrat al deșeurilor, precum și acte referitoare la achizițiile de autospeciale pentru ISU făcute prin intermediul EuroNEST.

Directoarea EuroNest, Alina Popa, a precizat că nu știe nimic despre motivul acestor descinderi, ea ajungând la birou după începerea perchezițiilor.

Șeful Biroului de Comunicare din cadrul CJ Iași, Răzvan Timofciuc, a declarat că procurorii DNA fac verificări la mai multe birouri ale Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă, precum și la asociația EuroNEST, ambele funcționând în incinta CJ Iași.

„Deocamdată nu dispunem de mai multe informații. Sunt verificări care vizează proiecte derulate, nu persoane. Este vorba despre proiecte cu finanțare europeană. Deocamdată atenția angajaților CJ este focusată pe percheziții, iar după ce se vor liniști lucrurile, activitatea va reveni la normal”, a declarat Răzvan Timofciuc.

Unul dintre proiectele vizate de procurorii DNA, respectiv „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Iași”, derulat de CJ Iași, este cofinanțat de Uniunea Europeană prin POS Mediu – Axa Prioritară 2, contractul de finanțare fiind semnat în 16 mai 2013.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015. Potrivit conducerii CJ, proiectul nu va putea fi terminat la finele acestui an, din cauza unor contestații la licitații.

Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro (fără TVA).

Proiectul SMID presupune investiții în pubele și containere pentru colectarea deșeurilor, achiziționarea de vehicule pentru transportul deșeurilor, amenajarea unor stații de sortare în județ, precum și închiderea unor depozite.

Cofinanțarea CJ Iași se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Asociația EuroNEST a derulat în ultimii ani mai multe proiecte vizând, între altele, dotarea cu autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, dar și achiziționarea de autofreze și ambulanțe pe șenile pentru Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județe din nord-estul țării.

Proiectele au valoare totală de câteva zeci de milioane de lei.

Citește și