Percheziții în București, Ilfov și Călărași, la cămătari și proxeneți

Percheziții în București, Ilfov și Călărași, la cămătari și proxeneți
Publicat: 23/07/2015, 10:00
Actualizat: 23/07/2015, 11:15

Potrivit Poliției Române, 220 de polițiști percheziționează, în București și județele Ilfov și Călărași, locuințele membrilor unei grupări infracționale suspectate de șantaj, cămătărie, trafic de minori și tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind puse în aplicare 20 de mandate de aducere emise pe numele suspecților și alte 25 de citații pentru martori.

Suspecții și martorii vor fi duși la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, pentru a fi audiați, urmând ca anchetatorii să stabilească măsurile preventive în cazul acestora.

Ancheta a fost începută în luna februarie, din cercetări rezultând că gruparea infracțională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relațiilor de rudenie dintre membrii.

„Majoritatea membrilor grupării infracționale sunt bănuiți că ar fi folosit violență în derularea actelor infracționale, inducând o stare de temere și încercând să câștige supremația în mediul infracțional din București, Ilfov și Călărași. Principala activitate a grupării o reprezenta acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de apropiați ai grupului”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Alți membri ai grupării se ocupau cu recrutarea, adăpostirea și transportarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze în București și Ilfov, sumele obținute astfel fiind împărțite în mod egal între membrii grupului.

Potrivit unor surse judiciare, o latură a grupării, cunoscută sub numele de „Chira”, era coordonată de Aurel Chira, cunoscut în lumea interlopă din București și județul Călărași. Locotenenții acestuia erau Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurențiu-Ionuț Chira, Jan Mihai și Florin Valentin Gheorghe, rude directe sau prin alianță cu Aurel Chira. Majoritatea membrilor acestei grupări sunt persoane de temut atât în București, cât și în Ilfov și Călărași, fiind cercetați în trecut pentru conflicte violente cu alte grupări rivale, au precizat sursele citate.

Aceștia sunt suspectați că au dat împrumuturi cu camătă, iar unii dintre ei ar fi obținut sume mari de bani și din activități economice care în prezent sunt cercetate în dosare penale.

„Datorită renumelui acestora și influenței asupra funcționarilor din mai multe primării ai localităților din județul Călărași, aceștia au dobandit de-a lungul timpului, mai multe terenuri, păduri și bălți, fapt ce le-a conferit o situație financiară foarte bună”, au mai arătat sursele judiciare.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării dădeau bani unor persoane din anturajul lor sau recomandate de acestea, iar dacă datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate și dobânda aferentă, le amernințau familiile, iar în unele cazuri ajungeau la urmăriri și blocări în trafic, intrări în locuințele acestora prin forțarea ușii de acces, lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente.

O altă latură a grupării infracționale, din care făceau parte Ion Vijai, Mihai Dinu, zis Gogoașă, Traian Suhățeanu, zis Taran și Irinel Argint, zis Papuc, persoane cunoscute ca fiind extrem de violente, se ocupa de racolarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze sau le vindeau altor proxeneți, cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro.

La percheziții participă polițiști de la Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenții și Acțiunii Speciale, Poliția Capitalei și inspectoratele de poliție județene Călărași, Ilfov, Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova. Acțiunea este sprijinită de Direcția Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar