Procurorii DIICOT fac, vineri, 56 de percheziții în București, Călărași, Ilfov, Constanța, Timiș și Ialomița, fiind vizați 20 de membri ai unei grupări infracționale conduse de doi cetățeni libanezi, suspectați de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro în urma unor exporturi cu cereale, anunță MEDIAFAX.
În această cauză au fost puse sub învinuire 20 de persoane, printre care și cetățeni libanezi, acuzate de evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani în domeniul operațiunilor comerciale cu cereale.
Perchezițiile au loc la sediile unor societăți comerciale, precum și la locuințele celor 20 de persoane învinuite, din județele Călărași, Ilfov, Constanța, Timiș, Ialomița și din municipiul București, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT
În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT vor fi duse pentru audieri 20 de persoane.
Liderii grupării au fost identificați ca fiind învinuiții El Khalil Jihad, de 48 de ani și Youssef Laoun, de 38 de ani, ambii având dublă cetățenie, libaneză și britanică.
„Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăți comerciale și au obținut beneficii financiare substanțiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plății impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat”, au precizat procurorii DICOT.
Membrii grupării sunt acuzați că, în perioada 2010 – 2011, au realizat exporturi masive de cereale, ascunzând proveniența reală a mărfurilor. Astfel, deși cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România și le exportau către țări extra-comunitare, pentru a obține de la statul român deduceri nelegale de TVA.
„Învinuiții realizau operațiuni de export a unor cantități mult mai mari de cereale decât cele menționate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile și externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăților exportatoare”, potrivit DIICOT.
Gruparea infracțională a produs astfel un prejudiciu bugetului de stat estimat la 30 de milioane de euro.
Cercetările au fost efectuate de procurorii DIICOT cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, suportul informativ fiind asigurat de către SRI.