Percheziții la Administrația Cimitirelor și ALPAB, într-un dosar de evaziune și spălare de bani
Peste 120 de polițiști au descins la 43 de adrese din București și județele Ilfov, Dâmbovița, Buzău și Mehedinți, fiind vizate mai multe persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei.
Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar instrumentat de Parchetul Tribunalului București în care 14 persoane sunt urmărite penal. La finalul perchezițiilor, mai multe persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiate la Poliția Capitalei.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii fac percheziții și la Administrația Cimitirelor și Adminstrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), din cadrul Primăriei Capitalei, de unde sunt ridicate documente legate de contracte de igienizare și îngrijire a cimitirelor încheiate de cele două instituții cu mai multe firme.
Anchetatorii au probe că, în perioada 2009 – 2014, societăți comerciale care aveau contracte cu instituții publice controlate de un număr restrâns de persoane au creat circuite economice și financiare fictive, prin înregistrarea contabilă și declararea fiscală de achiziții fictive, pentru a nu plăti obligațiile fiscale.
„Mai mult, reprezentanții acestor societăți au încercat să ascundă proveniența ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă prin transferuri bancare repetate în conturile unor firme controlate de aceleași persoane, în final, aceste sume fiind retrase integral în numerar”, a precizat Poliția Capitalei.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat de anchetatori la aproximativ șapte milioane de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 18 milioane de lei.
Acțiunea a fost făcută cu sprijinul Serviciului Român de Informații și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor București.
Fostul șef al Administrației Cimitirelor, Bogdan Popa, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, alături de primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu – fostul director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală – directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia. În același dosar au fost puși sub acuzare Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici și Romeo Albu.
Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, după ce, în 5 septembrie, ar fi primit de la Bogdan Popa, în baza unei înțelegeri prealabile, 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de Popa pentru primarul Capitalei, de la patru persoane care ulterior l-au denunțat.