Percheziții la APIA Botoșani, într-un dosar de corupție și obținere nelegală de fonduri europene
Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că procurorii din DNA Suceava fac cercetări într-un dosar privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, conexe infracțiunilor de corupție și privind obținerea nelegală de fonduri europene.
În această cauză, procurorii fac marți16 percheziții domiciliare, în județele Botoșani și Suceava, „dintre care două la sedii de instituții publice, iar restul la punctele de lucru ale unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice”, a precizat sursa citată.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituțiile publice unde au loc percheziții sunt Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Botoșani și sediul unei primării din același județ.
Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că marți ar urma să fie aduse la audieri zece persoane suspectate în acest caz și 12 martori.
Pocurorii sunt sprijiniți în acest caz de Serviciul Român de Informații și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Un dosar de corupție privind suspiciunea acordării ilegale de subvenții a fost instrumentat de DNA Suceava, în ceea ce privește activitatea APIA Suceava, instituție la care, la începutul lunii iunie, au fost făcute percheziții.
În acest dosar privind acordări ilegale de subvenții agricole în județul Suceava sunt cercetați Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogoș, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, și alte cinci persoane.
Cercetările în această cauză vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieșit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 alte 213 dosare de subvenții pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava. Ancheta vizează subvenții acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.