Anchetatorii au descins și la sediul social din București al companiei. Percheziții se fac și la Direcțiile Silvice din Suceava, Alba și Hunedoara. Sunt în desfășurare 23 de percheziții în Alba, Suceava, Hunedoara, Brașov, Bihor și București, prejudiciul cauzat prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal fiind de 25 milioane de euro.
„Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe. Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane. Din cercetări a reieșit că persoane din conducerea societății comerciale vizate, începând cu anul 2011 și până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziții de lemn rotund de rășinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale”, potrivit IGPR.
„Unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și după caz, impuși alții. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfășurarea activităților ilicite, membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici”, precizează DIICOT.
Reacția Schweighofer Holzindustrie: Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare
Schweighofer Holzindustrie susține, în contextul perchezițiilor DIICOT, că va pune la dispoziția autorităților informațiile necesare anchetatorilor, menționând că obiectul investigației nu a fost comunicat companiei.
„Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Schweighofer Holzindustrie.
De asemenea, compania a precizat că, la începutul anului, a implentat un plan pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn.
„Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri”, mai reiese din comunicatul firmei.