Potrivit surselor citate, polițiștii Direcției pentru Investigarea Fraudelor suspectează că președintele și secretarul Federației Române de Ciclism (FRC) ar fi comis infracțiuni de abuz în serviciu, delapidare, fals sub semnătură privată și uz de fals.
Conducerea Federației Române de Ciclism ar fi folosit fondurile alocate sportivilor români care ar fi trebuit să ajungă la campionatul mondial din Statele Unite ale Americii, pentru a achiziționa consumabile la prețuri supraevaluate, au arătat sursele citate.
Concret, deși niciun sportiv român nu a participat la competiția din SUA, președintele și secretarul FRC ar fi cheltuit peste 100.000 de euro, bani pe care i-au folosit ca să achiziționeze la suprapreț rechizite, hârtie igienică și detergenți.
Aceste bunuri ar fi fost vândute de către 27 de societăți comerciale, care nu ar fi înregistrat tranzacțiile în contabilitate, administratorii acestor firme fiind cercetați pentru evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
Poliția Română a anunțat, într-un comunicat de presă, că la sediul unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv și la alte 27 de societăți comerciale au loc mai multe activități procedurale, în cadrul unui dosar penal de abuz în serviciu și delapidare.
„La data de 30 iunie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, împreună cu polițiști ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul DGPMB, efectuează verificări operative la sediul unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv și la alte 27 societăți comerciale, vizând relațiile comerciale desfășurate între acestea. Activitățile procedurale se desfășoară în vederea administrării probatoriului în cadrul unui dosar penal în care reprezentanții persoanei juridice de drept privat sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și delapidare”, potrivit sursei citate.
Potrivit Poliției Române, din anchetă au rezultat indicii că reprezentanții structurii sportive ar fi înregistrat în contabilitate numeroase facturi fiscale provenind de la firme de tip „fantomă”, pentru achiziționarea de bunuri sau servicii.
„Operațiunile comerciale se presupune că erau fictive, în scopul însușirii în interes personal a banilor. De asemenea, există suspiciuni că importante sume de bani alocate de administrația publică centrală pentru participarea la diverse evenimente sportive sau acordarea de premii ar fi fost cheltuite în alte scopuri, fiind virate către conturile proprii ale persoanelor cu funcții de conducere din cadrul structurii sportive”, se mai arată în comunicatul citat.