Prima pagină » Știri » PERCHEZIȚII la FRAȚII BOLDEA. Valentin Boldea, scos din sediul DSP Galați de către anchetatori și dus la DIICOT

PERCHEZIȚII la FRAȚII BOLDEA. Valentin Boldea, scos din sediul DSP Galați de către anchetatori și dus la DIICOT

PERCHEZIȚII la FRAȚII BOLDEA. Valentin Boldea, scos din sediul DSP Galați de către anchetatori și dus la DIICOT
Gruparea din Galați constituită de frații Boldea ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituții bugetare gălățene să obțină fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări și reparații, făcute la prețuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive.

UPDATE Valentin Boldea, scos din sediul DSP Galați de către anchetatori și dus la DIICOT

Șeful Direcției de Sănătate Publică Galați, Valentin Boldea, cercetat pentru evaziune fiscală și înșelăciune, este dus la DIICOT Galați, la ora transmiterii acestei știri, el ieșind din sediul DSP însoțit de anchetatori, după aproape patru ore în care a fost interogat de către procurori.

În jurul orei 12.30, Boldea a ieșit din sediul DSP însoțit de procurori, fiind urcat într-o mașină și dus la sediul DIICOT Galați.

Valentin Boldea a spus că nu știe motivele acțiunii procurorilor și că le-a prezentat acestora toate documentele cerute.

La ora transmiterii acestei știri, perchezițiile în sediul DSP continuă.

Procurorii DIICOT au descins, miercuri dimineață, în jurul orei 9.00, la locuințele fraților Boldea, precum și la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Valentin și Mihail Boldea sunt acuzați de procurorii DIICOT Galați că au constituit un grup infracțional la care au aderat Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea și Eugen Roșu și care a obținut finanțare nerambursabilă pentru lucrări de amenajare și modernizare a unor obiective, între care unități sanitare și de învățământ din Galați, folosind opt firme fantomă pentru a deconta facturi supraevaluate.


Gruparea din Galați constituită de frații Boldea ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituții bugetare gălățene să obțină fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări și reparații, făcute la prețuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive. 

Membrii grupării ar fi indus în eroare reprezentanți ai unor instituții de stat în vederea fraudării unor fonduri guvernamentale nerambursabile prin crearea unui circuit fiscal fictiv, folosind mai multe societăți comerciale și asociații nonprofit, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

„Începând cu anul 2011, membrii grupului au atras în activități ilicite persoane aflate în conducerea unor instituții bugetare gălățene, cărora le-au înlesnit direcționarea de fonduri nerambursabile destinate efectuării de prestări servicii, lucrări de amenajare și reparații la prețuri supraevaluate. În fapt, aceste lucrări erau efectuate de subcontractori la prețul real al pieței, diferența fiind însușită de cei implicați prin întocmirea unor documente fiscale fictive, în numele societăților comerciale folosite”, a precizat Poliția Română.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Galați și polițiștii fac, miercuri, percheziții la locuințele lui Mihail Boldea și șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, Valentin Boldea, precum și la sediul DSP, într-un caz de înșelăciune și evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce ar fi indus în eroare ministerele Sănătății, Educației și Mediului.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate vor pune în executare 15 mandate de aducere în urma celor șapte percheziții făcute miercuri.

În acest caz sunt cercetate cinci persoane, printre care Mihail și Valentin Boldea, acuzate de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor DIICOT, învinuiții Mihail Boldea și Valentin Boldea au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea și Eugen Roșu, în scopul obținerii de beneficii financiare substanțiale prin creșterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziții publice și prin eludarea plății taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat.

Membrii grupării sunt suspectați că au folosit opt societăți comerciale pentru a înregistra operațiuni comerciale fictive pentru diverse mărfuri cu societăți aflate în lichidare sau firme tip „fantomă”, fapt ce a avut drept consecință directa diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat .

Totodată, membrii grupării ar fi indus și menținut în eroare instituții de stat, respectiv Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului și Pădurilor și Ministerul Sănătății, cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor unități de învățământ și spitalicești din municipiul Galați, „prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale si a contravalorii prestațiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăți controlate direct sau indirect de către membrii grupării”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

„Învinuiții au facturat lucrări și prestări de servicii la prețuri supraevaluate și au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligațiile care le reveneau privind obținerea și folosirea acestor fonduri”, potrivit DIICOT.

Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest fel a fost estimat la 450.000 de euro.

La ora transmiterii acestei știri, perchezițiile continuă, inclusiv la sediul DSP Galați, unde Valentin Boldea și mai mulți angajați ai instituției sunt audiați de procurori. Accesul în sediul DSP, aflat la parterul Spitalului Județean de Urgență Galați, este blocat.

La finalul perchezițiilor, învinuiții vor fi audiați la sediul DIICOT Galați, urmând ca în cazul lor, raportat la probatoriul administrat, să se dispună măsurile legale.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT – Serviciu Teritorial Galați, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârșitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va începe în 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galați.

Valentin Boldea, fratele mai mare al lui Mihail Boldea, a ajuns într-o funcție importantă după ce PDL a câștigat alegerile. Astfel, în 2009 Valentin Boldea, care era medic de familie în comuna Corni, a ajuns la conducerea Direcției de Sănătate Publică Galați. Boldea a fost numit la șefia la DSP după ce această funcție fusese ocupată de medici renumiți în Galați. Valentin Boldea a fost plasat inițial într-un post interimar, cu susținerea PDL Galați. În luna august a anului 2010 a fost schimbat din funcție în urma reorganizării direcțiilor de sănătate publică din țară. În ianuarie 2011, Valentin Boldea a revenit la conducerea DSP Galați, în urma unui concurs, el fiind susținut de organizația județeană Galați a PDL. De la acel moment, Valentin Boldea a continuat să fie șeful Direcției de Sănătate Publică.

Citește și