Percheziții la Primăria Capitalei și în instituții subordonate, în dosarul lui Sorin Oprescu

Percheziții la Primăria Capitalei și în instituții subordonate, în dosarul lui Sorin Oprescu
Publicat: 06/09/2015, 10:00
Actualizat: 07/09/2015, 08:28

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurori ai DNA – Secția de Combatere a Corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2013-2015.

Astfel, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, duminică sunt efectuate percheziții în 13 locuri din municipiul București și județele Bacău, Călărași și Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Conform unor surse judiciare, percheziții au loc la Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunțători.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la șeful unei instituții din primărie, care ar fi intermediat mita.

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului municipiului București”, se arată în ordonanța de reținere a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. Un procent de 10 din valoarea contractului ar fi fost cerut pentru Sorin Oprescu.

„Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, mai arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticorupție, sâmbătă, în baza în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea Primăriei și o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru Oprescu.

Primarul Capitalei va fi dus, duminică, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală București, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR și apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, președintele PSD București, funcție din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în fața lui Mircea Geoană competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcția de primar general al municipiului București, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

În ultimul an, au intrat în vizorul DNA, consilierul personal al primarului, dar și un director din Primăria Capitalei.

În 26 iunie, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenții în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro și a primit, în mai multe tranșe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunțător în cauză), promițând că va interveni la funcționari din aparatul administrativ al edilului și la consilieri din Consiliul General al Municipiului București, pentru inițierea și votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în București și acceptarea unei donații de către Primăria Capitalei.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea alți 25.000 de euro, din diferența de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Pe 19 decembrie 2014, șeful Direcției generale de infrastructură și servicii publice (DGISP) din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că administra firme și că a primit bani și bunuri pentru a acorda contracte ale municipalității.

Printre altele, Dumitru este acuzat că, în perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul DGISP, președinte al comisiilor de evaluare și președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, a pretins și primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații/renovare/instalații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, Dumitru, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa” a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA.

Solomon Wigler și Mădălin Dumitru au fost suspendați din funcție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”