Procurorii DNA fac joi percheziții la Primăria Pitești, la locuința primarului Tudor Pendiuc și la sediile mai multor firme, într-un dosar care vizează fapte de corupție din perioada 2007-2014, privind acordarea unor contracte de achiziții publice, prejudiciul fiind de aproximativ un milion de euro.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii fac 18 percheziții în București, Pitești și localitățile învecinate acestora, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul la societăți comerciale și domiciliile unor persoane.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 – 2014, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție”, a precizat sursa citată.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituția publică unde se fac percheziții este Primăria Pitești. De asemenea, procurorii percheziționează și locuința primarului din Pitești, Tudor Pendiuc.
Potrivit surselor citate, dosarul vizează fapte de corupție privind acordarea unor contracte de achiziții publice mai multor firme, la care procurorii fac percheziții. Unul dintre aceste contracte are legătură cu achizițiile făcute de Regia de Transport Public Pitești, privind cumpărarea mai multor autobuze.
Prejudicul estimat de procurori în această cauză ar fi de aproximativ un milion de euro, fiind produs între 2007 și 2014, au mai arătat sursele citate.
Procurorii sunt sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.
Conform CV-ului postat pe site-ul Primăriei Pitești, Pendiuc este președinte al Asociației Municipiilor din România, membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles și este și conferențiar universitar doctor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești.
Anul acesta, primarul Piteștiului a primit din partea Asociației Municipiilor din România „Trofeul de Excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea, modernizarea și eficientizarea administrației publice din România”.
În anul 2011, Tudor Pendiuc a fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer.
În prezent, Tudor Pendiuc conduce PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.
Potrivit declarației de avere din iulie 2013, Tudor Pendiuc are două apartamente în Pitești de 58, respectiv 86 de metri pătrați, cumpărate în anii 1990 și 1996 împreună cu soția sa, precum și o casă în suprafață de 712 metri ptrați, construită în anul 2005.
Primarul Piteștiului și soția sa mai au o casă de 60 de metri pătrați în comuna Salcia, județul Telorman, moștenită de soția lui Pendiuc în anul 1995. Tot în comuna Salcia, soția lui Pendiuc a moștenit două terenuri agricole de 1,38 hectare, respectiv 0,40 hectare, precum și un teren intravilan în suprafață de 0,05 hectare.
Pendiuc mai are, la Pitești, suprafețe de 2.064 de metri pătrați de vii, livezi, teren arabil, curți și construcții, toate cumpărate în 1998.
Primarul Piteștiului deține și un autoturism Dacia Logan, din anul 2008. Totodată, el are două conturi de 22.095 de lei și 5.069 de euro, precum și un depozit bancar de 16.390 de lei.
Tudor Pendiuc are și un credit de 9.500 de euro contractat în 2010 și scadent în 2014.
În ceea ce privește veniturile, Pendiuc a obținut în anul fiscal anterior declarației de avere venituri de 52.433 de lei, din salariul de primar, iar soția acestuia, Gabriela Pendiuc, a obținut 36.270 de lei ca director la Școala Populară de Arte și Meserii.
Pendiuc a mai notat în declarația de avere venituri de 22.300 de lei, obținute din funcția de conferențiar universitar doctor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, 9.418 lei obținuți ca membru în Comisia națională de avizare a împrumuturilor de la Ministerulșui Finanțelor și 6.715 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.
În declarația de interese, primarul Piteștiului menționează că este președinte sau vicepreședinte al mai multor fundații sau asociații. Astfel, el este președinte al Fundației Doina și Ion Aldea Teodorovici, al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Argeș și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoserv, precum și vicepreședinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Servsal.