Orice confruntare între Moscova și Vest s-ar putea transforma rapid „într-o situație de pericol” pentru Estonia, Letonia și Lituania, chiar dacă probabilitatea unui atac militar din partea Rusiei vecine rămâne mică, au precizat recent vocile autorizate ale Serviciului de Informații Externe din Estonia (Välisluureamet).
Potrivit The Star, directorul general al Serviciului estonian de Informații Externe, Mikk Marran, a declarat miercuri, 12 februarie 2020, că în timp ce Moscova se abține de la un conflict direct cu NATO, aceasta ar putea opta pentru o „ofensivă militară preventivă” în Regiunea Baltică. Și asta inclusiv dacă Rusia anticipează cel mai mic semn de escaladare a unui conflict, «chiar dacă are loc în altă regiune».
„Principalul pericol de securitate pentru Estonia în anul 2020 este reprezentat de Rusia. Acest pericol nu a dispărut, în condițiile în care Rusia nu s-a schimbat”, a declarat Marran reporterilor cu ocazia unei conferințe de presă de prezentare a raportului anual, care a avut loc la Tallinn, capitala fostei republici sovietice cu o populație de 1,3 milioane locuitori. „Regimul președintelui rus, Vladimir Putin, rămâne la putere și continuă lupta împotriva ordinii mondiale democratice, prezentă inclusiv în Estonia și în statele aliate NATO. Aproapte toate amenințările la adresa securității Estoniei derivă din activitățile întreprinse de Rusia”.
Potrivit raportului de 79 de pagini, dislocarea de arme dispusă de Rusia de-a lungul granițelor sale cu Estonia și cu vecinii Letonia și Lituania se află în creștere.
„Operațiunile secrete de influență” ale Moscovei și manevrele sale militare stil „Războiul Rece” destabilizează regiunea Mării Baltice, se mai menționează în document.
Forțele armate ruse au desfășurat rachete balistice Iskander, cu rază scurtă de acțiune, la doar 120 de kilometri distanță de granița cu Estonia și doar la 45 de kilometri de cea cu Lituania, precizează vocile autorizate ale Välisluureamet.
Nu mai puțin de 18.000 de infanteriști și parașutiști sunt staționați în prezent aproape de zonele de frontieră cu Estonia și Letonia. Aceștia sunt dotați cu un echipament ofensiv complet și substanțial, care aduce Rusiei o „supremație absolută” în termeni militari, împotriva forțelor NATO din Regiunea Baltică, potrivit estimărilor agenției de informații.
Relațiile Moscovei cu Tallinnul, Riga și Vilniusul au rămas înghețate pentru aproape 30 de ani, de la independența câștigată de națiunile Baltice la începutul decăderii Uniunii Sovietice.
Estonia și Letonia au pe teritoriile lor populații consistente de minorități etnice ruse, în timp ce etnicii ruși din Lituania sunt mult mai puțini.
Sursă foto: Shuttersctock