Pericole de incendii și COD ROȘU de caniculă în cele mai căutate destinații turistice din Europa. Avertizările MAE
Printre zonele vizate regăsim întreg teritoriul Croației, al Bosniei-Herțegovina, Serbiei, Muntenegrului și Ungariei; cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveției; centrul și sud-estul Italiei, precum și insulele Sicilia și Sardinia.
„Totodată, din cauza caniculei și a secetei, există pericolul producerii unor incendii de vegetație uscată și de păduri în zone precum: sudul și estul Portugaliei; sudul și centrul Spaniei și zona Mallorca; sudul insulei Corsica și zona mediteraneană a Franței; insulele Sicilia, Sardinia, sudul și centrul Italiei; zona de coastă a Croației; centrul Albaniei; zona estică a Ungariei; nordul și estul Serbiei; Macedonia, sud-estul și nord-vestul Bulgariei; partea de sud a țărmului Greciei și insulele Ciclade; părți din zona centrala a Ciprului; centrul și sud-vestul Turciei”, transmite MAE.
Dată fiind această situație, cetățenii români sunt sfătuiți să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă, iar cei afectați de situația din atenționare, pot solicita asistență consulară la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României în țările enumerate, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor români din străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
MAE sfătuiește cetățenii români să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, și să aibă la dispoziție suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situații de caniculă.
Meteorologii au emis cod roșu de caniculă și pentru partea de vest a României, pentru estul regiunii fiind în vigoare cod portocaliu. Atenționările sunt valabile vineri și sâmbătă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 39 și 42 grade.
Șase măsuri preventive pe timp de caniculă
Vremea caniculară afectează în mod direct persoanele cu boli cardiovasculare, afecțiuni care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Printre măsurile de precauție, specialiștii din domeniu le enumeră pe următoarele:
– pacienții hipertensivi trebuie să-și ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată;
– evitarea ieșirilor între orele 11:00- 18:00;
– adoptarea unei vestimentații din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea;
– evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate;
– evitarea abuzului de alcool și de cafea;
– o hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.