”Pericolul” care îi pândește pe turiștii de pe litoral. Autoritățile au aplicat amenzi de zeci de mii de lei

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de ABADL, până la deschiderea sezonului estival au fost adunate de pe sectoarele de plajă aproape 2.800 de tone de deșeuri, constând în alge, depozite de scoică și corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costinești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În urma lucrărilor de igienizare manuală și mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai și până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului și până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deșeuri”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Administrației Bazinale susțin că fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului, de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce privește colectarea algelor de pe litoralul românesc a fost înregistrat în anul 2011, când au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 tone, în 2014 – 18.849 tone, în anul 2013 – 9.565 tone, iar în anul 2012 – 24.750 tone.

„Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășește capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, ABA Dobrogea – Litoral acționează în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu 45 de muncitori și peste 20 de utilaje”, se mai arată în comunicat.

Pentru strângerea algelor, ABADL acționează pe toata linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei.

O situație deosebită cu care s-au confruntat inspectorii ABADL a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Năvodari II, care cuprinde 54 de subsectoare, unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit să predea plaja administratorului în condițiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcțiilor de pe plajă, ABADL a aplicat operatorului de plajă o amendă în valoare de 5.000 de lei.

„Menționăm că în urma dezafectării construcțiilor de pe sectorul Năvodari II s-au generat aproximativ 600 de tone de deșeuri. În urma igienizării efectuate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, noul sector de plaja a fost scos la licitație și a fost predat noilor operatori de plajă”, spun reprezentanții ABADL.

Potrivit acestora, de la sfârșitul lunii iunie, echipele de inspectori au efectuat peste 200 de controale și au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, între care 23 de amenzi, în valoare de 71.000 de lei.

„Menționăm că rolul Inspecției este de îndrumare și control și nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficiențelor constatate, iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancționat”, se mai arată în comunicatul ABADL.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după ce Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum se pregătește Germania pentru cel de-al Treilea Război Mondial. Detalii dintr-un document secret de...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Polițiștii au aflat, în sfârșit, ce s-a întâmplat cu Louisa, o femeie care a fost...
Ce concesii ar fi dispus să facă Putin pentru un acord de pace cu Ucraina...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
Ce s-a ales de Dragoș Moștenescu, actorul din „La Bloc”, la mai bine de 10...
Localitatea din Italia unde poţi cumpăra o casă cu un euro. Oferte de nerefuzat la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
De anul acesta, se va putea circula pe autostradă, de la București la Focșani
Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de...
Inevitabilul s-a întâmplat! Cercetătorii anunță că roboții AU DEPĂȘIT oamenii
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data...
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
Babasha va fi tătic! În ce mod inedit a aflat sexul bebelușului și ce mesaj...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Cum a aflat Culiță Sterp că Daniela este însărcinată? Cei doi au mai încercat...
Momente de coșmar pentru Cristina Spătar: "A venit cu toată viteza și a intrat în...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman