Pericolul de pe șosele. Obiceiul riscant pe care îl au 6 din 10 șoferi când sunt la volan

Pericolul de pe șosele. Obiceiul riscant pe care îl au 6 din 10 șoferi când sunt la volan
Publicat: 16/10/2017, 19:19

Sondajul, realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră „Fii treaz la volan!”, arată că 32% din șoferi vorbesc la telefon (în timpul mersului) rar, doar atunci când apar urgențe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8%, aproape la fiecare călătorie cu vehiculul.

Mai mult, aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% – rar, când apar urgențe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) și aproape 20% au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată.

Oboseala la volan se numără printre factorii care pot crește riscul unui accident rutier și, deși aceasta nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranța rutieră, este un fenomen întâlnit pe șoselele din România. 54% dintre respondenții care au participat la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?” au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan. De asemenea, întrebați dacă au ațipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au pățit acest lucru.

Datele sunt cu atât mai importante cu cât parcurgerea drumurilor din afara localităților pe timp de noapte – una din situațiile cu risc crescut în care există pericolul de a adormi la volan – reprezintă o practică destul de des întâlnită. Astfel, 16% dintre șoferii participanți la sondaj conduc zilnic în afara localităților pe timp de noapte, 33% fac acest lucru de câteva ori pe săptămână, iar 31%, de câteva ori pe lună.

Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate crește riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 șoferi a condus sub influența alcoolului cel puțin o dată (18% dintre respondenți).

O parte din accidentele rutiere se produc și ca urmare a neatenției sau nerespectării regulilor de circulație de către pietoni: în anul 2015, 1 din 5 accidente grave a fost provocat de indisciplina pietonilor, conform datelor publicate în „Buletinul siguranței rutiere. Raport anual 2015″, realizat de IGPR.

Peste 70% dintre respondenții care au participat la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?” au declarat că traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puțin o dată (18% – foarte rar, 17% – uneori, 5% – adesea).

Distragerea atenției este o altă problemă care poate crește riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des.

Dintre toți participanții care au răspuns întrebărilor din cadrul sondajului, 60% au declarat că merg cu bicicleta: 39% doar în scop recreativ, iar 21% atât în scop recreativ, cât și folosind-o ca mijloc de transport (pentru a ajunge la serviciu, la cumpărături, la sală etc.). În ceea ce privește frecvența cu care bicicliștii circulă în trafic, 16% fac acest lucru zilnic, 36% – de câteva ori pe lună, iar 31% – de câteva ori pe an. Doar 17% au declarat că nu ies niciodată cu bicicleta în trafic.

Potrivit sondajului, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu bicicleta, conform declarațiilor participanților la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?”. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță.

De asemenea, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.

Sondajul ApPA mai arată că 54% dintre motocicliști poartă atât cască de protecție, cât și îmbrăcăminte de protecție, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecție atunci când circulă cu motocicleta. De asemenea, peste jumătate dintre motocicliști se strecoară printre mașini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motocicliști au declarat că au călătorit cel puțin o dată sub influența alcoolului.

În cadrul sondajului „Cât de treaz ești în trafic?”, desfășurat în perioada 21 august 2017 – 17 septembrie 2017 în mediul online, prin intermediul platformei www.treazlavolan.ro, au participat 8.081 de respondenți, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani. Din totalul respondenților, 76% au fost bărbați, iar 23%, femei. De asemenea, 81% dintre participanții la sondaj (6.574) sunt șoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliștilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre șoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% – de câteva ori pe săptămână -, 6% – de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!