În majoritatea bucătăriilor există un cuptor cu microunde, făcut să ușureze treaba gospodinelor și să le câștige timp. Totuși, în ultimul timp au apărut diverse controverse legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea.
În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine are de suferit atunci când alimentele sunt reîncălzite.
Totuşi, autoritățile de reglementare în domeniul alimentației din SUA consideră că procesul de încălzire nu este dăunător sănătății.
Specialiştii au dezvăluit riscurile care apar atunci când încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde.
„Ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine din grupul B comparativ cu alimentele crude este o realitate.
Cu toate acestea, gătitul folosind cuptorul cu microunde este, de fapt, una dintre cel mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții.
Aceasta pentru că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea folosind microunde durează foarte puțin și se împiedică astfel ca unii nutrienți să se scurgă din alimente în apă.
În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine este puțin afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite.
Vitamina C și vitaminele B sunt afectate în special”, explică Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, potrivit Adevărul.ro.
Orice cuptor cu microunde emite radiații, dar este necesar să înțelegem că mâncarea gătită sau încălzită nu este radioactivă.
Radiațiile emise de un astfel de cuptor sunt non-ionizate, la fel cum sunt cele emise de aparatul RMN, de dispozitivele Wi-Fi, de radio sau de telefoanele mobile, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro
Aceste radiații, în doze controlate, nu sunt considerate un pericol pentru corpul omenesc.
Mai mult decât atât, un cuptor cu microunde este „înconjurat” de un scut de metal, care nu permite radiației să se propage.
Cu toate astea, este recomandat ca atunci când folosim cuptorul cu microunde, să păstrăm o distanță de cel puțin un metru.
Nu este totuși recomandat să facem din încălzirea sau gătitul mâncării în cuptorul cu microunde o rutină.
Ca orice aparat electronic folosit excesiv sau incorect, pe termen lung cuptorul cu microunde poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.
Prin incorect ne referim la recipientele în care încălzim mâncarea, care, desigur, nu trebuie să fie din plastic.
Anumite recipiente pot deveni periculoase în contact cu căldura, eliberând în mâncare o substanță toxică numita Bisfenol A (BPA), un hormon sintetic care poate provoca stări de insomnie și transpirații nocturne, oboseala cronică, dureri de cap și stări de amețeală.