Perle la BACALAUREAT 2012. Ce au găsit profesorii de Română în tezele liceenilor
Mateiu Caragiale, Lucian Blaga și Mihai Eminescu – Luceafărul sunt subiectele pe care elevii care au susținut în această sesiune proba de Limba Română le-au primit luni, la examenul de Bacalaureat 2012.
Perlele nu au lipsit nici în acest an, iar gândul vă prezintă câteva dintre ele, „pescuite” de profesorii corectori din lucrările liceenilor bucureșteni.
La primul subiect, elevii au primit un fragment din „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale și au avut de rezolvat cerințe care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a întelege și comenta un text literar.
O nouă colecție de perle BAC 2012. Cele mai haioase
La partea a II-a, liceenii au avut de redactat un eseu argumentativ despre calitățile umane pornind de la un citat din Lucia Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități, trebuie să știi cum să le folosești cu rost„.
Cum au interpretat eleviiși ce au găsit profesorii în teze, citiți mai jos:
- Putem avea multe beneficii dacă știm să evităm să trecem pe partea snobismului care și el poate fi de multe ori o calitate.
- Sunt de părere că un om poate avea cele mai mici calități, dar atâta timp cât le arată, le scoate în evidență și le folosește cu un scop, este mai de preț ca un om cu calități „imense” care le ține numai pentru el.
- Neștiind să-și pună în evidență calitățile de care dispune, acestea nu îi sunt practic de niciun folos omului. Orice calitate oricât de mică sau de nesemnificativă de care dispune o poate folosi la momentul potrivit în situații de urgență.
- Pentru a avea calități trebuie să fii și puțin inteligent
Bătăi de cap le-a dat elevilor și partea a III-a a subiectului, respectiv elaborarea unui eseu – tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Mihai Eminescu. Cei mai mulți au ales „Luceafărul”, iar perlele au început să curgă:
- În Luceafărul, sunt prezente două planuri: terestru și extraterestru.
- Fata de împărat reprezintă pământul însuși.
- Finalul are caracter justițiar: „Ce-ți pasă ție, chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul?”